Menselijke ruggenmergachtige organoïden om C9ORF72-ALS te modelleren en nieuwe therapieën in vitro te testen

25-08-2021

(INGEKORTE VERSIE)

ACHTERGROND EN DOELEN
De term organoïden verwijst naar 3D-culturen die zijn afgeleid van geïnduceerde pluripotente stamcellen die een complexe cyto-architectuur vormen met een gelaagde structuur en die op dynamische wijze op bepaalde fases van de vroege menselijke ontwikkeling lijken.³ Neurale organoïden bestaan uit diverse cellulaire subpopulaties, waaronder woekerende, differentiërende, migrerende, en zichzelf organiserende groepen van neurale progenitoren. Ze maken het mogelijk cel-naar-cel-communicatie en de patronen van perifere en centrale gebieden van het zenuwstelsel te bestuderen, en de neurale connectiviteit te evalueren.⁴ De aanmaak ervan heeft ons – gekoppeld aan genoombewerking, microvloeistoffen, live beeldvorming en de genomica van individuele cellen – in staat gesteld verschillende neurologische aandoeningen, waaronder neurodegeneratieve ziektes zoals de ziektes van Huntingdon, Alzheimer en Parkinson in vitro te modelleren.⁸ Momenteel beschikken we nog niet over een organoïde model van C9-ALS.
De auteurs van onderhavig artikel willen C9-ALS in vitro modelleren met behulp van 3D menselijke ruggenmerg-organoïden (SCO’s).

RESULTATEN
De preliminaire resultaten over qPCR gaven blijk van de differentiële expressie van genen die geassocieerd zijn met DNA-schade en motorneuronen in met morfolino antisense oligonucleotiden behandelde C9-ALS-organoïden.

CONCLUSIE
SCO’s vormen een waardevol systeem voor de modellering van sommige neuropathologische basiskenmerken van C9-ALS, voor het onderzoek naar C9-ALS-pathomechanismen, en voor het in vitro testen van nieuwe behandelingen.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: EMJ Neurology
 

Share