Mitsubishi Tanabe Pharma America (MTPA) rapporteert het effect van symptoomprogressie bij personen met amyotrofische laterale sclerose (ALS)

06-04-2021

Mitsubishi Tanabe Pharma America (MTPA) heeft bevindingen gerapporteerd van een ander onderzoek naar het effect van symptoomprogressie op het vermogen van personen met amyotrofische laterale sclerose (ALS) om vrijuit de oefeningen van het dagelijks leven (ADL's) te doen. De ontdekkingen werden gedeeld tijdens een virtuele inleiding op de 2021 Muscular Dystrophy Association Clinical and Scientific Conference.

"Als onderdeel van onze betrokkenheid bij patiënten en hun verzorgers, wilde MTPA onderzoeken hoe verschillende progressies van de ziektesymptomen het vermogen van ALS-patiënten beïnvloeden om zelfstandig dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals schoonmaken, huishoudelijk werk, koken en reizen buitenshuis", aldus Gustavo A. Suarez Zambrano, M.D., Vice President van Medical Affairs, MTPA. “Het onderzoek toont aan dat bijwerkingen van de ademhalingsproblemen de mogelijkheid van patiënten om minder afhankelijk te zijn van de hulp van anderen sterkt aantast. We ontdekten bovendien dat patiënten die veel hulp nodig hadden bij de dagelijkse oefeningen, vaker in het ziekenhuis werden opgenomen, vaker vielen en een slechter passioneel welzijn hadden".

Voor het onderzoek hebben 21 specialisten op het gebied van het zenuwstelsel informatie uit de klinische dossiers van 166 ALS-patiënten in de VS met terugwerkende kracht onderzocht op socio-economische factoren, symptomen, statusbewaking, ziekenhuisopnames, en het vermogen om ADL's uit te voeren, welzijn, en het aantal door de patiënt gemelde valincidenten. Van de patiënten wiens dossier werd nagekeken, was 54% (90 patiënten) afhankelijk van een verzorgende om te helpen met ten minste één ADL. De specialisten van het zenuwstelsel kregen een overzicht en verstrekten geblindeerde patiënten-informatie in een set onderzoeksgegevens.

In vergelijking met andere symptoomgroepen en afhankelijk van onmiskenbaar onderzoek, werd een groot verband gezien tussen de hoeveelheid ademhalingsindicaties en de waarschijnlijkheid van ADL-afhankelijkheid (OR 3.41; 95% CI 2.17-5.36; p<0.001). Voor de andere vastgestelde indicaties, waaronder gedrags-, intellectuele of motorische/bulbaire bijwerkingen, was er geen groot effect in verband met ADL-afhankelijkheid.

Bovendien hadden ADL-ondergeschikte patiënten een groter aantal ziekenhuisopnames (28,1 procent versus 4,7 procent; p<0,001) en valincidenten (1,2 procent versus 0,5 procent; p<0,001) in het voorafgaande jaar, in tegenstelling tot ADL-autonome patiënten. Een groter deel van de ADL-ondergeschikte patiënten had ook een minder gelukkig en enthousiast welzijn (87% versus 66%; p=<0.001) en had zelfdestructieve gedachten gecommuniceerd (19% versus 8%; p=0.045) in tegenstelling tot ADL-autonome patiënten.

De informatiebasis van de studie was niet afhankelijk van een echt willekeurig voorbeeld van artsen en patiënten. Bovendien is het mogelijk dat de patiënten die voor het onderzoek in aanmerking zijn genomen, niet representatief zijn voor de totale ALS-populatie.

 

Vertaling: E. Van Daele

Bron: PR Newswire

Share