Medicinale cannabis

26-05-2018

Medicinale cannabisteelt wordt dra legaal

Als het van minister van Volksgezondheid Maggie De Block afhangt, kan er weldra legaal medicinale cannabis worden geteeld in ons land. ‘Ze legt de laatste hand aan een koninklijk besluit’ zegt partijgenote Nele Lijnen.

Timmie VAN DIEPEN

Kinrooi Het gebruik van medicinale cannabis is wereldwijd in opmars. Ook in ons land gebruiken heel wat mensen al geneesmiddelen op basis van cannabis, onder andere om chronische pijn of misselijkheid die gepaard gaat met chemotherapie te bestrijden.

In de meeste gevallen komen die geneesmiddelen uit het buitenland of zijn ze volgens de wet illegaal, want tot nu toe legaliseerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maar één vorm van medicinale cannabis: de neusspray Sativex, die wordt gebruikt door patiënten met multiple sclerose. Maar binnenkort mag medicinale cannabis wellicht op grote schaal worden geteeld in Kinrooi.

Strikte controle

De teelt van medicinale cannabis is nog steeds illegaal in België, maar daar wil minister De Block nu verandering in brengen. Officieel klinkt het op het kabinet dat ‘de onderhandelingen nog volop bezig zijn’.

Maar volgens Kamerlid en partijgenote Nele Lijnen (Open VLD) is een doorbraak zeer dichtbij. ‘Het kabinet van de minister legt op dit moment de laatste hand aan een koninklijk besluit dat een wetgevend kader moet creëren voor de legale teelt van medicinale cannabis. Het dossier kan nu snel naar de regering. De teelt moet wel gebeuren onder strikte controle van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).’

Van een legalisering van cannabisteelt voor recreatieve doeleinden is voor alle duidelijkheid geen sprake. In die variant zit veel meer van het bestanddeel THC, dat ervoor zorgt dat je high wordt.

De doorbraak op het vlak van wetgeving is belangrijk nieuws voor Rendocan, de Limburgse start-up die in Kinrooi op grote schaal onderzoek wil doen naar medicinale cannabis.

Vijf ton per jaar

’Op 20 juni dienen we onze omgevingsvergunning in. Pas als het wettelijk mogelijk is, beginnen we te bouwen’, zegt ceo Joris Vanvinckenroye van Rendocan. ‘De bouw kan al in 2019 starten en we hopen dat de fabriek operationeel is in 2020. In 2021 moet de eerste productie klaar zijn.’

Rendocan wil starten met de teelt van vijf ton medicinale cannabis per jaar, eerst voor de Duitse en Nederlandse markt. Voorts zal er onderzoek gebeuren naar de veredeling van de cannabisplant. Einddoel is een gestandaardiseerde medicinale cannabisplant.

Kamerlid Nele Lijnen is opgetogen. ‘De productie toelaten is de volgende stap om ook de toepassing en het gebruik van medicinale cannabis uit te breiden. Zodra er gekruiste planten worden geteeld waarvan je niet high wordt, kunnen patiënten na inname van het medicijn ook autorijden. Dat is nu bij MS-patiënten een probleem, bij een speekselcontrole testen ze positief. Bedrijven als Rendocan kunnen dus belangrijk innovatief werk leveren en bovendien zullen er in een eerste fase 150 mensen te werk worden gesteld.’

 

Bron: De Standaard

Legale teelt medicinale cannabis komt eraan

Brussel - Als het van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) afhangt kan binnenkort legaal medicinale cannabis worden geteeld in ons land. De Block legt de laatste hand aan een Koninklijk Besluit dat een wetgevend kader moet creëren. “Het dossier kan nu snel naar de regering”, zegt Kamerlid en partijgenote Nele Lijnen.

Het gebruik van medicinale cannabis is wereldwijd in opmars. Ook in ons land gebruiken heel wat mensen vandaag al geneesmiddelen op basis van cannabis, onder andere om chronische pijnen of misselijkheid die gepaard gaat met chemotherapie te bestrijden. In de meeste gevallen komen die geneesmiddelen uit het buitenland of zijn ze volgens de wet illegaal, want tot nu toe legaliseerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block maar één vorm van medicinale cannabis: de neusspray Sativex, die gebruikt wordt door patiënten met multiple sclerose.

Strikte controle

Ook de teelt van medicinale cannabis is nog altijd illegaal, maar daar wil minister De Block nu verandering in brengen. Officieel klinkt het op het kabinet dat de onderhandelingen nog volop bezig zijn. “Om die niet te schaden, geven we geen commentaar”, zegt De Blocks woordvoerder Jelle Boone.

Maar volgens Kamerlid en partijgenote Nele Lijnen (Open Vld) is een doorbraak wel degelijk erg dichtbij. “Het kabinet van de minister legt op dit moment de laatste hand aan een Koninklijk Besluit dat een wetgevend kader moet creëren voor de legale teelt van medicinale cannabis. Het dossier kan nu snel naar de regering. De voorwaarde is wel dat de teelt gebeurt onder strikte controle van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).”

Van een legalisering van cannabisteelt voor recreatieve doeleinden is voor alle duidelijkheid geen sprake. In die variant zit veel meer van het bestanddeel THC, dat ervoor zorgt dat je high wordt. Bij medicinale cannabis wordt dat effect grotendeels uitgeschakeld door de CBD-waarde op te drijven, een stof die het hallucinogene effect teniet doet.

Vijf ton per jaar

De wetgevende doorbraak is erg belangrijk nieuws voor Rendocan, de Limburgse start-up die in Kinrooi op grote schaal onderzoek wil gaan doen naar medicinale cannabis. “Op 20 juni zullen we onze omgevingsvergunning indienen. In het najaar willen we de vergunning hebben, maar pas als we de garantie hebben dat het ook wettelijk mogelijk is, zullen we effectief beginnen bouwen”, zegt ondernemer Joris Vanvinckenroye. “De bouw kan al in 2019 starten en we hopen dat de fabriek operationeel zal zijn in 2020. Dat moet ervoor zorgen dat we in 2021 de eerste productie hebben.”

“In eerste instantie gaat het om een complex met een oppervlakte van 1 hectare, later willen we naar 4 hectare uitbreiden. Dat zijn twee Ikea’s vol cannabisplanten.”

Rendocan wil starten met de teelt van 5 ton medicinale cannabis per jaar, aanvankelijk vooral voor de Duitse en Nederlandse markt. Daarnaast zal er onderzoek gebeuren naar de veredeling van de cannabisplant, zodat de THC en CBD-waardes zo goed mogelijk in evenwicht worden gebracht. Het einddoel is de zoektocht naar een gestandaardiseerde plant.

Autorijden

Kamerlid Nele Lijnen is alvast opgetogen dat er nu een doorbraak in het dossier in zicht is. “De productie toelaten is de volgende stap om ook de toepassing en het gebruik van medicinale cannabis uit te breiden. Van zodra er gekruiste planten worden geteeld waarvan je niet high wordt, kunnen patiënten na inname van het medicijn bijvoorbeeld ook gewoon autorijden. Dat is vandaag bij MS-patiënten een probleem, want bij een speekselcontrole testen ze positief. Bedrijven als Rendocan kunnen dus belangrijk innovatief werk leveren en bovendien zullen er in een eerste fase 150 mensen tewerk worden gesteld. Dat is belangrijk voor heel Noord-Limburg.”

 

Bron: Het Belang van Limburg

 

17-05-2018

Eerste legale kwekerij voor cannabis straks een feit? Patiënt “Alleen cannabis helpt”

Rendocan

Op een gebied van één hectare wil de Belgische start-up Rendocan een onderzoekscentrum en kwekerij op poten zetten om vijfduizend kilo medicinale cannabis per jaar te produceren. Foto: REUTERS

Vijfduizend kilo cannabis per jaar produceren, en dat op een volledig legale manier. Het is de droom van twee Vlaamse ondernemers die in Limburg een kwekerij voor medicinale cannabis uit de grond willen stampen. Vooralsnog is die kweek illegaal, en daarom werkt minister van Volksgezondheid Maggie De Block aan een wetgeving die het moet toelaten. “Maar we laten ons door niets of niemand opjagen.”

Twintig miljoen euro aan investeringen, en honderd nieuwe jobs. Dat heeft de Belgische start-up Rendocan in petto voor het Limburgse Kinrooi. Op een gebied van één hectare wil het een onderzoekscentrum en kwekerij op poten zetten om vijfduizend kilo medicinale cannabis per jaar te produceren.

Het bedrijfje diende alle vergunningsaanvragen al in, en ook de bouwplannen zijn al aangevraagd. Het ontbreekt Rendocan alleen nog aan een kapitaalinjectie, en … nieuwe wetgeving. Tot op vandaag is het simpelweg nog niet toegelaten om medicinale cannabis te kweken.

De ondernemers wachten dus op minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “De dag dat er groen licht is, steken we de spade in de grond”, klinkt het in zakenkrant De Tijd.

Naar Nederland

Minister De Block bevestigt dat er wordt gewerkt aan een wetgevend kader dat de kweek moet toestaan. “Maar we laten ons door niets of niemand opjagen”, luidt het op het kabinet.

De minister benadrukt ook dat er van een legalisering van de kweek van cannabis voor recreatieve doeleinden geen sprake is. In die variant zit er beduidend meer van het bestanddeel THC, dat zorgt voor het gevoel dat je high bent.

Het gebruik van cannabis tegen chronische pijnen of epilepsieaanvallen zit wereldwijd in de lift, en elk jaar zijn er meer landen die het medicijn toelaten. In Europa gaat het al om zestien landen. Ook in België kan het in principe, maar in de praktijk wordt alleen Sativex, een spray gericht op een beperkte groep van patiënten met multiple sclerose (MS), erkend en terugbetaald.

Toch zijn er Vlaamse artsen die cannabis aan mensen voorschrijven die niet aan MS lijden, maar wel aan kanker of epilepsie. Zij wijken massaal uit naar Nederlandse apothekers, waar meer middelen voorhanden zijn.

Mensen als toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) pleiten voor een uitbreiding van het aantal toegelaten middelen. “De overheid moet consequent zijn”, zegt hij. “Als een pijnstiller als morfine medisch toelaatbaar is, dan moet dat ook kunnen voor cannabis.”

Sandra Belmans (45) uit Heist-op-den-Berg lijdt aan fibromyalgie, een chronische ziekte die gepaard gaat met extreme spierpijn. Sinds kort gebruikt ze medicinale cannabis om de pijn te verzachten. “Ik heb zowat alles geprobeerd, tot morfine toe, maar niets hielp”, zegt ze.

Via de vzw MedCan, een expertisecentrum en adviesorgaan voor medicinale cannabis, kwam ze meer te weten over het medicijn.

“Het was het enige wat de pijn deed afnemen”, zegt Sandra, die geregeld naar Nederland gaat om de cannabis te kopen, weliswaar met een Belgisch doktersattest. Ongeveer vijfhonderd Vlaamse artsen kiezen ervoor om hun therapeutische vrijheid in te zetten om attesten uit te schrijven.

Toch vindt ze het spijtig dat nog veel mensen afkerig staan tegenover medicinale marihuana. “Dit is eigenlijk een plant, en er zijn geen bijwerkingen zoals bij andere middelen”, zegt ze. “Het is ook niet verslavend. Als ik op vakantie ga, neem ik het niet mee.” (tvb)

tex van berlaer ■

Bron: Gazet van Antwerpen

Eerste legale cannabiskwekerij straks een feit?

5.000 kilo cannabis per jaar produceren, en dat op een volledig legale manier. Het is de droom van twee Vlaamse ondernemers die in Limburg een kwekerij voor medicinale cannabis uit de grond willen stampen. Voorlopig is die kweek illegaal, en daarom werkt minister van Volksgezondheid Maggie De Block aan een wet die het moet toelaten. “Maar we laten ons door niets of niemand opjagen”, klinkt het.

Twintig miljoen euro aan ­investeringen en honderd jobs. Dat heeft de ­Belgische start-up Rendocan in petto voor het Limburgse Kinrooi. Daar wil het op een gebied van één hectare een onderzoekscentrum en kwekerij op poten zetten om 5.000 kilo medicinale cannabis per jaar te produceren. Het bedrijfje diende alle ­vergunningsaanvragen al in, en ook de bouwplannen zijn al aangevraagd. Het ontbreekt Rendocan nog enkel aan een kapitaalinjectie, en … een nieuwe wet. Vandaag is het simpelweg nog niet toegelaten om medicinale cannabis te kweken. De ondernemers wachten dus op minister De Block (Open VLD). “De dag dat er groen licht is, steken we de spade in de grond”, klinkt het in De Tijd.

Uitwijken naar Nederland

Minister De Block bevestigt dat er wordt gewerkt aan een wetgevend kader dat de kweek moet toestaan. “Maar we laten ons door niets of niemand ­opjagen”, aldus het kabinet.

De minister benadrukt ook dat er van een legalisering van de kweek van cannabis voor recreatieve doeleinden geen sprake is. In die variant zit veel meer van het bestanddeel THC, dat zorgt voor het gevoel dat je high bent.

Het gebruik van cannabis tegen chronische pijn of epilepsie zit wereldwijd in de lift, en elk jaar zijn er meer landen die het toelaten. In Europa gaat het al

om zestien landen. Ook in België kan het in principe, maar in de praktijk wordt enkel Sativex, een spray voor een beperkte groep pa­tiënten met multiple sclerose (MS), erkend en terug­betaald.

Toch zijn er Vlaamse artsen die cannabis voorschrijven aan mensen die niet aan MS lijden, maar wel aan kanker of epilepsie. Zij wijken nu massaal uit naar Nederlandse apotheken, waar meer middelen voorhanden zijn. Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) pleit dan ook voor een uitbreiding van het aantal toegelaten middelen. “De regering moet consequent zijn. Als een pijnstiller als morfine medisch toelaatbaar is, dan moet dat ook kunnen voor cannabis.”

Tex Van berlaer ■

Bron: Het Nieuwsblad

Mijn patiënten hebben recht op cannabis

cannabis

Foto: belga

Patrik Vankrunkelsven hekelt dat artsen die soms cannabis voorschrijven nog altijd in een juridische schemerzone opereren.

Ik schrijf soms cannabis voor, hoewel er geen wettelijk kader bestaat in ons land. Dat leverde me al lastige vragen op van de Orde van Artsen. Het gebrek aan een regeling houdt de meeste van mijn collega's tegen om cannabis voor te schrijven, ook al vinden ze het aangewezen bij patiënten die niet reageren op courante medicatie. Die kunnen ernstige klachten hebben, zoals spierkrampen, pijn en misselijkheid.

De voorbije dagen woedde er een discussie over de verkoop en legalisering van cannabisolie. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil het medicinale gebruik van cannabisolie niet toestaan. Dat een wettelijke regeling nog niet in zicht is, betreur ik ten zeerste, want dat is nadelig voor patiënten. Het is ook eigenaardig, want in 2014 bracht het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) een advies uit over het gebruik van medicinale cannabis.

Dat rapport pleit ervoor om cannabisgebruik voor enkele ziektebeelden mogelijk te maken. Bijvoorbeeld voor multiple sclerose, maar ook voor neuropathische pijnen, kankerpijn en misselijkheid bij chemotherapie. Het document stelt dat als de gangbare therapieën falen, er voldoende wetenschappelijke grond is om in die gevallen cannabis te proberen.

De werking van cannabis in ons lichaam is goed in kaart gebracht. We kennen de verschillende receptoren waarop hij ingrijpt en welke effecten dat heeft. Het rapport pleit ervoor om cannabis ter beschikking te stellen via onze apotheken en op voorschrift van artsen. Ondanks het document komt er dus geen regeling, omdat bepaalde conservatieve krachten menen dat dit de poort zou openzetten tot meer recreatief gebruik. Maar daar is geen bewijs van.

Geen wondermiddel

Dat er geen goed kader is, heeft alleen maar negatieve gevolgen. Het 'verboden product' heeft een zeker magisch aureool gekregen, waardoor allerlei indianenverhalen bestaan over de effecten van cannabis. Cannabisolie lijkt wel een wondermiddel, wat natuurlijk niet klopt. Ik besteed vooral tijd aan uitleggen wat cannabis niet doet, hij helpt bijvoorbeeld niet tegen kanker. Een andere kwalijk gevolg is dat veel artsen, vaak specialisten, wel zeggen aan patiënten dat cannabis voor hen een oplossing zou kunnen zijn, maar dat niet durven voor te schrijven.

Patiënten zoeken dan noodgedwongen hun heil in coffeeshops of op obscure websites. Daardoor gebruiken ze vaak onzuivere cannabisproducten met wisselende concentraties aan actieve moleculen (THC en CBD). Dat is ronduit gevaarlijk. Bovendien zijn die producten vaak vervuild met insecticiden of zware metalen, of zijn ze vermengd met andere, al dan niet hallucinogene, stoffen. Dat wensen we onze patiënten niet toe.

Ik neem daarom mijn verantwoordelijkheid op en schrijf cannabis voor als ik dat aangewezen vind. De patiënten hebben daar recht op. Daarna stuur ik hen naar een Nederlandse apotheek. Daar kunnen ze de producten krijgen die onder toezicht van de Nederlandse overheid - het cannabisbureau - zijn geproduceerd. De cannabis is zuiver, heeft een constante concentratie aan actief product en heeft stabiele en bekende verhoudingen THC/CBD. Hij is in de Nederlandse apotheken onder de vorm van olie of als kruid beschikbaar. Maar het blijft illegaal om de cannabis over Belgische bodem te vervoeren.

Epilepsie

Wij kunnen in België eenzelfde regeling invoeren. Politici houden de boot onder meer af vanwege internationale verdragen rond cannabis. Toch zijn er eenvoudige oplossingen: België kan zonder de verdragen te schenden apotheken laten bevoorraden vanuit Nederland met gecontroleerde producten. De aflevering aan patiënten zou alleen mogen gebeuren op doktersvoorschrift. Voor de artsen zouden er richtlijnen kunnen komen die bijvoorbeeld gebaseerd zijn op het rapport van de FAGG.

Ik pleit ervoor dat er alleen kan voorgeschreven worden voor aandoeningen waarvoor de effectiviteit van cannabis aangetoond is. Voor indicaties die minder goed onderbouwd zijn, zoals het gebruik van cannabis bij epilepsie, of door kinderen, kan de overheid eventueel experimenteel gebruik toelaten in gespecialiseerde diensten.

Zo'n beleid zal automatisch meer onderzoek mogelijk maken. Ik ben het op dat vlak eens met de minister: voor veel zaken die de media halen, is er onvoldoende bewijs. Maar dat onderzoek zal alleen maar ingang vinden als het gebruik van cannabis uit het semicrimineel hoekje wordt gehaald waar het nu inzit.

Patrik Vankrunkelsven ■

Bron: De Standaard

Share