Meditatie is goed voor patiënten met ALS

02-03-2017

Een meditatieprogramma van acht weken gebaseerd op mindfulness leidde tot een verbeterde levenskwaliteit en psychologisch welzijn bij een klinische test op patiënten met amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Bij een gerandomiseerde, openlabel en gecontroleerde klinische test op 100 patiënten, scoorden deelnemers die een meditatietraining kregen beter op een vragenlijst die specifiek is ontworpen om de levenskwaliteit te beoordelen bij mensen met ALS. Ze rapporteerden ook lagere angst- en depressieniveaus. Deze resultaten bleven stabiel, als ze al niet verder verbeterden, gedurende een 12 maanden durende opvolgingsperiode.

"Er is bijzonder weinig onderzoek gedaan naar psychologische interventies die de levenskwaliteit kunnen verbeteren bij mensen met ALS. Ik vond dat vreemd, aangezien we de ziekte niet kunnen genezen, maar het er wel over eens zijn dat de opwaardering van de levenskwaliteit op dit ogenblik het voornaamste doel is bij ALS-gevallen", zegt dr. Francesco Pagnini, hoofdauteur van de European Journal of Neurology-studie. "Dit is de eerste gecontroleerde test op dit gebied en ze suggereert dat een op mindfulness gebaseerde interventie een erg belangrijk instrument kan zijn om het welzijn te verbeteren van mensen met ALS." 

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: EurekAlert!

Share