Militair beroep in vraag gesteld i.v.m. ALS

27-04-2015

Gale Scott

De oorzaken van Amyotrofische laterale sclerose (ALS) blijven een mysterie, maar een Deense studie biedt een aanwijzing: militaire dienst zou het risico op ALS verhogen. In een abstract die op een postersessie tijdens een bijeenkomst op 21 April aan de ‘American Academy of Neurology’ in Washington DC, werd een studie belicht door Ryan Seals, een promovendus in epidemiologie aan de ‘Harvard School of Public Health’ in Cambridge en zijn collega’s over de ALS-gevallen in de hele bevolking van Denemarken. De behandelde gevallen werden gevonden het ‘Danish National Hospital Register’ tussen 1982 en 2009.

De beroepsmatige bezigheden werden bepaald aan de hand van de database van het Deense Nationaal Pensioenfonds. Het team vond dat tussen 1 januari 1982 en 3 december 2009, er 3.650 gehospitaliseerde gevallen waren van ALS in Denemarken. Militaire werknemers hadden een aanzienlijk verhoogde graad van ALS diagnose, 1,30 maal die van dezelfde leeftijd controlegroep. Het risico was zelfs nog hoger (1.63) bij degenen die als militair dienden in de tien jaar voorafgaand aan hun ALS-diagnose. Het team schreef: "Dienen bij het leger in Denemarken werd positief geassocieerd met het ALS-risico, deze associatie werd voor de eerste maal gedocumenteerd buiten de VS en wel met prospectief verzamelde nationale registergegevens".

Zij voegden eraan toe dat het risico zou kunnen verminderen na het verlaten van het leger. Ze schreven ook dat de mogelijke redenen voor de verhoogde associatie van ALS met dienen bij het leger omvatten blootstelling aan insecticiden, aerosol, lood, traumatische letsels, virale infecties en organische oplosmiddelen. Intense fysieke activiteit is ook een mogelijke factor. Voorafgaande studies hebben een verhoogd risico op ALS gevonden bij militaire veteranen van de VS en, volgens de US ALS Association, wordt de ziekte erkend als in verband met de dienst door het US Department of Veterans Affairs.

 

Vertaling: ALS Liga: Fabien

Bron: HCPLive

Share