The never-ending Mannequin Challenge

← ga terug naar Persberichten

28-11-2016

Logo ALS Liga   KU Leuven logo   UZ Leuven logo   VIB

 

PERSBERICHT: The never-ending Mannequin Challenge.

Download beelden hier

Leuven, 28 november 2016 - De afgelopen weken kon je op de sociale media nauwelijks ontsnappen aan het fenomeen “The Mannequin Challenge”. Tussen de vele virale video’s zaten ware pareltjes. Net wanneer je dacht dat je het nu ongeveer wel gezien had, laat een nieuwe Mannequin Challenge je genadeloos stilstaan bij het leven.

De eerste seconden zit je te kijken naar een gewone Mannequin Challenge: de camera travelt doorheen een medisch labo, voorbij onderzoekers en professoren in witte jassen die - zoals het hoort - stokstijf blijven staan. Maar wanneer de  laatste mannequin in beeld komt, krijgt de challenge een andere wending. Terwijl de onderzoekers hun activiteit hervatten, blijft deze laatste mannequin onbewogen. Op een bordje op zijn schoot lezen we “Voor ALS-patiënten is elke dag een Mannequin Challenge”. Je begrijpt het al: deze persoon heeft ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), een dodelijke spierziekte die één voor één alle  spiergroepen aantast, wat leidt tot volledige verlamming en binnen de 2 à 5 jaar tot het overlijden van de patiënt. Bij deze ziekte kan je onmogelijk onbewogen blijven.

De Belgische ALS Liga en de onderzoekers in de film hebben nood aan fondsen om hun onderzoek naar ALS verder te zetten. Helpen kan door te doneren en de video te delen.

Bekijk de video hier

##einde persbericht##

 

Over de ALS Liga

ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die jouw lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen & raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden meer dan 450.000 mensen aan ALS: ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS tussen hun 50 en 75 jaar maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.
ALS Liga België, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht hun laatste levensjaren zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze.

Share