Onderzoek over de invloed van cannabis op de immunologie en oncologie

10-02-2021

(ingekorte versie)

Het gebruik van cannabis en cannabinoïden heeft een invloed op verscheidene immuunaandoeningen en de behandeling ervan, meestal via CB2-regulering. Dat was de conclusie van een virtuele sessie van de Midyear Clinical Meeting and Exhibition 2020 van de American Society of Health-System Pharmacists (ASHP).

Vanuit syntheseperspectief zijn er 3 types van cannabinoïden: endogene, synthetische en fytocannabinoïden. Volgens Linda Klumpers, PhD en partner van Verdient Science, is de synthetische vorm eerder recreatief, bevindt de endogene vorm zich in de anandamidefamilie en maken fytocannabinoïden deel uit van de tetrahydrocannabinol- (THC) en cannabidiol- (CBD) familie.

Klumpers herinnerde de deelnemers aan de sessie eraan dat alleen zorgverstekkers farmaceutische cannabis kunnen voorschrijven. “Er bestaat cannabis van farmaceutische kwaliteit die niet noodzakelijk is geregistreerd voor een specifieke indicatie, al komt die vorm niet voor in de VS”, voegt Klumpers hieraan toe.

De presentatie demonstreerde dat het endocannabinoïdesysteem de immuunrespons moduleert. Dit helpt geactiveerde immuuncellen bij de productie en vrijgave van endocannabinoïden, aangezien veel cannabinoïde type 2-receptoren zich voornamelijk in het immuunsysteem bevinden. Dat heeft ook betrekking op gebieden zoals de milt, lymfeweefsel, neutrofielen, mastcellen en NK-cellen.

Op het vlak van immunologie werden reeds verschillende dierenmodellen gebruikt om pathologieën te testen voor aandoeningen zoals hersenziektes, inflammatoire darmziektes en reumatoïde artritis. Neuroprotectieve effecten werden aangetoond voor aandoeningen zoals beroertes, amyotrofische laterale sclerose en multipel sclerosis, waarbij CB2 werd geïnduceerd in ‘reactieve’ gliacellen.

Klumpers geeft gezondheidszorgpraktijken een paar tips, zoals het opvolgen van de verscheidene interacties van geneesmiddelen en ziektes bij het gebruik van cannabinoïden, zoals depressie en angst, en het aantal patiënten dat cannabis gebruikt, in het bijzonder bij ‘nieuwere’ segmenten, zoals zwangerschap en lactatie.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: PharmacyTimes

Share