Onderzoek naar ALS biomarkers is de sleutel tot de interventie en preventie ervan, suggereert een nieuwe studie

15-11-2021

Met behulp van neuroimaging markers, presymptomatische identificatiemiddelen en genmutatiedragers van andere neurodegeneratieve ziekten, zeiden onderzoekers dat ze een "routekaart" hebben gemaakt voor vroege interventie en mogelijk ziektepreventie, voor alle vormen van amyotrofische laterale sclerose (ALS), volgens een analyse gepubliceerd in de online editie van 22 oktober van het tijdschrift Brain.

De onderzoekers keken naar vijf andere neurogeneratieve ziekten, die allemaal worden voorafgegaan door een presymptomatische periode: de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, spinale musculaire atrofie en frontotemporale dementie.

Het doel was om te begrijpen hoe gelijkaardige voortgang in ALS "ons begrip van belangrijke gebeurtenissen in pathogenese zou veranderen, en daardoor de vooruitgang naar ziektepreventie dramatisch zou versnellen."

De routekaart is ontwikkeld tijdens de eerste internationale pre-symptomatische ALS-workshop die in januari 2020 werd gehouden, schreef hoofdauteur Michael Benatar, MD, PhD, FAAN, hoogleraar neurologie en het hoofd van de neuromusculaire afdeling van de Miller School of Medicine aan de Universiteit van Miami, en collega's.

Een van de belangrijkste onderdelen van de routekaart was het begrijpen van één ding dat de meeste neurodegeneratieve ziekten gemeen hadden: ze worden allemaal voorafgegaan door perioden waarin het onderliggende ziekteproces actief is ondanks de afwezigheid van zelfs milde, prodromale symptomen.

"De impact van dit begrip was diepgaand en onthulde een disjunctie tussen de aanwezigheid van ziekte op moleculair, cellulair en netwerkniveau versus de klinische manifestaties, waarbij de laatste worden beïnvloed door een verscheidenheid aan adaptieve processen die functionele tolerantie mogelijk maken ondanks onderliggende pathologie," schreven de de auteurs van het onderzoek. "Door de toenemende kansen en het vermogen om de presymptomatische fasen van deze ziekten te bestuderen, is de belangstelling toegenomen voor de mogelijkheid dat vroege therapeutische interventie - of zelfs preventie - de beste hoop kan bieden aan de miljoenen die vatbaar zijn voor deze verwoestende neurodegeneratieve ziekten. "

Onderzoekers wezen erop dat de beschikbare biomarkers bij ALS neurodegeneratie of neuro-inflammatie weerspiegelen. Omdat nucleaire opruiming en cytoplasmatische aggregatie van TDP-43 echter het neuropathologische kenmerk is van een overweldigende meerderheid van ALS-gevallen, zeiden de auteurs dat biomarkers die een afspiegeling zijn van deze kernbiologie "dringend nodig" zijn om de studie van ALS als een biologische entiteit mogelijk te maken en niet als een klinisch syndroom.

Het doel is om niet-genetische risicofactoren te identificeren en de inspanningen om beschikbare biomarkers te identificeren uit te breiden, met de hoop de toekomstige opkomst van klinische ALS te voorspellen, met als doel het klinische begin te voorkomen. Net als bij de ziekte van Huntington kan het focussen op biomarkers die de aanvangsleeftijd voorspellen, ook een impact hebben op de studie van het presymptomatische stadium van ALS.

Onderzoekers merkten ook de motorische, cognitieve of gedragsstoornis op die typisch voorafgaat aan fenoconversie naar klinische presentaties van ALS. Ze benadrukten de noodzaak om die stoornissen te herkennen, waarbij ze een onderscheid maakten tussen de onderliggende ziekte in vergelijking met wat waarneembaar en operationeel gedefinieerd is. Focussen op die veranderingen in de presymptomatische fase zou toekomstige vroege therapeutische en ziektepreventie inspanningen kunnen aankondigen, zeiden ze.

"De uitdagingen die voor ons liggen zijn aanzienlijk", schreven de auteurs. "We kunnen echter een weg vooruit banen door voort te bouwen op wat we hebben geleerd door de studie van andere neurodegeneratieve ziekten, evenals door de studie van individuen met een genetisch risico op ALS. Dit is, naar onze mening, de routekaart naar vroege interventie van - en misschien zelfs preventie van - alle vormen van ALS."

Vertaling: Ann Bracke
Bron: Neurology Today
 

Share