Onderzoekers naderen geneesmiddelen voor zware hoofdletsels en ALS

18-08-2017

Het onderzoek zal woensdag in Londen worden voorgesteld in het kader van de See the Line-conferentie over hersenschuddingen

Door Kate Dubinski

Michael Strong, OnderzoekDr. Michael Strong is decaan van de Schulich School voor Genees- en Tandheelkunde aan de Westernuniversiteit. Zijn onderzoek heeft de mutaties op eiwitten bij ALS-patiënten gelinkt aan mutaties op eiwitten bij patiënten met chronische traumatische encefalopathie, die wordt geassocieerd met herhaaldelijke hoofdletsels. (Schulich Genees- & Tandheelkunde, Westernuniversiteit)

Nieuw onderzoek van de Westernuniversiteit linkt de symptomen van herhaaldelijke hoofdletsels aan een degeneratieve neurologische aandoening.

Dr. Michael Strong, decaan van de Schulich School voor Genees- en Tandheelkunde en toonaangevend ALS-onderzoeker zal het onderzoek woensdag voorstellen tijdens het See the Line-symposium ('Zie de lijn') van de Westernuniversiteit.

"We moeten de mensen inlichten over hersenschuddingen en het feit dat die niet enkel voorkomen bij topatleten. We moeten aan iedereen — trainers, ouders en kinderen — duidelijk maken dat er op het vlak van hoofdletsels nog veel werk te verrichten is", zegt Strong. "Er wordt nu al veel onderzoek gedaan en mensen denken dat dat elders gebeurt, maar veel ervan gebeurt hier."

Het labo van Strong bestudeert ALS, een ongeneeslijke neurodegeneratieve aandoening.

Strong en zijn onderzoeksteam hebben bevindingen gebruikt van dr. Ann McKee, een onderzoeker uit Boston die in de hersenen van atleten zocht naar tekenen van chronische traumatische encefalopathie (CTE).

CTE is ook een degeneratieve hersenziekte, die vaak voorkomt bij atleten die herhaaldelijk harde klappen op het hoofd kregen. Het team van Strong vond opzienbarende gelijkenissen in de cellulaire structuur van mensen met ALS en mensen met CTE.

"Cruciaal is dat het eiwit dat we onderzoeken bij ALS en mogelijke dementie exact hetzelfde is als het eiwit dat we aantreffen bij CTE-patiënten", aldus Strong.

Onderzoekers hebben inderdaad hetzelfde eiwit en dezelfde mutatie geïdentificeerd bij beide aandoeningen.

"In een celcultuur zijn we erin geslaagd dat eiwit te isoleren en we beschikken nu over een reeks geneesmiddelen die het proces kunnen omkeren. Dit gebeurt vooralsnog in een celcultuur en nu moeten we overstappen naar studies met dieren."

Dit betekent dat het ALS-onderzoek van Strong ook patiënten met CTE zou kunnen helpen.

'Wees actief, maar houd het veilig'

Onderzoek naar hersenschuddingen en training hebben de afgelopen decennia een lange weg afgelegd, zegt Strong.

De tijd is voorbij dat football- of hockeyspelers die hard op het hoofd zijn geraakt onder druk worden gezet om meteen terug in de arena te stappen. Tegenwoordig krijgen trainers, spelers en ouders advies over de gevaren van hersenschuddingen en het belang van een geleidelijke comeback.

"Tijdens mijn humaniora speelde ik football en ik zou er zo opnieuw aan beginnen", zegt Strong. "Jongeren moeten aan sport doen, vooral ook teamsporten. De prijs die ze met hun gezondheid betalen is te hoog als ze dat niet doen."

Hij voegt daar echter aan toe dat het cruciaal is om het veilig te houden.

"Doe aan sport, maar houd het veilig", zegt Strong.

Wordt vervolgd.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: CBC

Share