Ontregelde opname van metalen vroeg in het leven bij ALS, gemeten in tanden

28-05-2020

New York, NY – Wetenschappers van Mount Sinai hebben biologische merkers geïdentificeerd die al aanwezig zijn tijdens de kindertijd en verband houden met de degeneratieve en dodelijke neurologische ziekte ALS, volgens een studie gepubliceerd in het vakblad Annals of Clinical and Translational Neurology in mei 2020. 

De onderzoekers vonden de merkers in tanden van patiënten die op volwassen leeftijd ALS ontwikkelden. Ze gebruikten lasers om groeiringen in kaart te brengen die zich dagdagelijks in tanden vormen, en ontdekten in de groeiringen die zich vormen bij de geboorte en in de eerste 10 levensjaren dat patiënten met ALS op een verschillende manier metalen metaboliseren dan mensen zonder de ziekte.

ALS is een aandoening die zich doorgaans manifesteert wanneer iemand in de 50 of 60 is. De oorzaak is niet gekend, en er is geen test die het begin ervan kan voorspellen. Genetische studies hebben nog niet alles opgehelderd, en terwijl experten geloven dat omgevingsfactoren een significante rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte, zijn er nog geen duidelijke aanwijzingen welke dat zijn.

"Dit is de eerste studie die een duidelijke signatuur aantoont bij de geboorte en in de eerste 10 levensjaren, ruim voor enige klinische tekenen of symptomen van de ziekte," zegt senior auteur Manish Arora, BDS, MPH, PhD. Edith J. Baerwald, Professor en Vice Chair of Environmental Medicine and Public Health aan de Icahn School of Medicine van Mount Sinai voegt eraan toe "We hopen op lange termijn, na validatie van dit werk in uitgebreide studies, dat dit zal leiden tot  preventieve strategieën. Wat dit werk zo spannend maakt, is dat we kijken naar biologische reactiewegen waar we mogelijks kunnen op ingrijpen door drug ontwikkeling."

De studie toonde ontregelde opname van een mengsel van essentiële elementen waaronder  zink en koper, en eveneens van toxines zoals lood en tin, in 36 ALS patiënten vergeleken met 31 controles. De merkers voor ontregelde opname van metalen werden ook aangetroffen in de tanden van een muismodel voor ALS dat eveneens verschillen toonde in de distributie van metalen in de hersenen vergeleken met controles.

"Ons voorgaand werk toonde aan dat ontregeling van het metabolisme van elementen vroeg in het leven geassocieerd is met het begin van neurologische ziekten zoals autisme en ADHD," zegt  Christine Austin, PhD, Assistant Professor of Environmental Medicine and Public Health aan de Icahn School of Medicine aan Mount Sinai, een belangrijke bijdrager aan dit werk. "Deze studie toont dat ontregeling van metabolisme ook geassocieerd is met neurologische aandoeningen die een veel grotere vertraging kennen alvorens symptomen beginnen".

Onderzoekers aan de University of Michigan speelden een belangrijke rol in deze studie, en hun ziekenhuizen leverden stalen en gegevens van ALS patiënten en van patiënten in de controle groep.

Vertaling: ALS Liga: Dirk

Bron: EurekAlert!

Share