Ontwikkelaar brengt opensourcesoftware voor ALS-patiënten uit

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

11-09-2015

Door Yoeri Nijs

Een ontwikkelaar heeft een programma geschreven waarmee bijvoorbeeld ALS-patiënten met hun ogen toch gebruik van hun computer kunnen blijven maken. Het programma is als opensourcesoftware beschikbaar gekomen.

Het programma heet OptiKey en werkt onder Windows. Het is geschikt voor gebruik met een eyetracker, die tegenwoordig relatief goedkoop te verkrijgen is. Op die manier kan de tool worden bediend met de ogen. Het programma ondersteunt standaard vijf eyetrackers.

OptiKey stuurt onder andere de muis en het toetsenbord van een Windows-computer aan. Voor het typen dient de gebruiker zijn ogen anderhalve seconde gericht te houden op een letter. Er verschijnt dan een symbooltje dat aangeeft hoelang hij zijn ogen nog moet fixeren.

Met OptiKey kunnen bovendien de geschreven woorden worden voorgelezen. OptiKey zou daarmee uitermate geschikt zijn voor mensen met een spierziekte, zoals Amyotrofische Laterale Sclerose. Meestal kunnen ALS-patiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte alleen de ogen nog gebruiken.

Ontwikkelaar Julius werkte naar eigen zeggen 3,5 jaar aan het programma, dat onder GPLv3-licentie is verschenen en daardoor ook interessant is voor wetenschappelijk onderzoek. Zijn tante stierf door een spierziekte en hij geeft aan dat bestaande oplossingen te duur zijn en niet goed werken. De developer zegt het project voor altijd kosteloos aan te willen bieden.

Op Reddit geven sommigen aan dat ze willen doneren om de ontwikkelaar te steunen, maar Julius wil het geld nadrukkelijk niet ontvangen. In plaats daarvan vraagt hij om het geld over te maken naar een ander goed doel. Wel zoekt hij nog vrijwilligers die mee willen helpen met het verbeteren van de software, de taalondersteuning en meer. Er bestaan al handleidingen.

OptiKey website

 

Bron: Tweakers

 

Optikey: Typ – klik – spreek

Optikey is een assistief schermtoetsenbord voor Windows besturingssystemen. Het werd ontworpen voor mensen met motorische- en spraakbeperkingen, zoals mensen met amyotrofische laterale sclerose (ALS)/motorneuronziekten (MND,) zodat zij, in combinatie met een goedkoop eyetracking- toestel, een toetsenbord en muis kunnen bedienen en worden geholpen bij het spreken.

Het kan meteen worden gebruikt nadat je het eyetracking-toestel hebt geïnstalleerd en er kunnen diverse selecties worden gemaakt door te staren, maar ook door middel van fysieke knoppen en assistieve toestellen. Als je geen eyetracking-toestel hebt, dan kan je Optikey ook bedienen met een muis.

Optikey werd ontworpen als reactie op de buitengewoon dure, onbetrouwbare en ongebruiksvriendelijke AAC (assistieve technologie)-producten op de markt. Het is dan ook volledig opensource en gratis. En dat zal het altijd zijn.

Optikey kan worden gebruikt als alternatief voor een fysiek toetsenbord, en je kan ermee typen in eender welke toepassing. Optikey kan automatisch spaties plaatsen tussen woorden en het kan automatisch hoofdletters vormen zodat het typen wordt versneld. Je kan zelfs volledige woorden en zinnen in een keer typen door te ‘swipen’ of door de autocomplete-functie te gebruiken.
 

Optikey vervangt je muis: je kan ermee klikken, scrollen en slepen en dit met precisie en overal op het scherm.

 

Vertaling: Cathalina Depoorter

Bron: GitHub

Share