PharmaTher breidt uit naar neuromusculaire ziekten met een exclusieve licentieovereenkomst voor Ketamine bij de behandeling van ALS

11-03-2021

TORONTO - Newscope Capital Corporation, die via zijn volledige dochteronderneming PharmaTher Inc. een specialistisch biowetenschappelijk bedrijf is, gericht op het onderzoek naar en de ontwikkeling van psychedelische geneesmiddelen, is verheugd te kunnen aankondigen dat PharmaTher een exclusieve licentie-overeenkomst heeft gesloten met de Universiteit van Kansas voor de ontwikkeling en commercialisering van de intellectuele eigendom van ketamine bij de behandeling van ALS.

De onderzoekers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Kansas, Dr. Richard J. Barohn, M.D., John A. Stanford, Ph.D., en Dr. Matthew Macaluso, D.O., hebben de beloftevolle ontdekking gedaan dat ketamine kan toegediend worden als een efficiënte behandeling voor ALS. Hun preklinisch onderzoek heeft aangetoond dat de toediening van ketamine de spierfunctie behoudt bij vergevorderde ALS en dat het de levensverwachting verhoogt als het gegeven wordt in de vroege stadia van de daling van de spierkracht. Ketamine heeft het potentieel om effectief de levensverwachting te verlengen van de personen met ALS in gelijk welk stadium en het progressief verlies van spierkracht, dat gepaard gaat met slechte uitkomsten van de ziekte, te vertragen.

Ketamine werkt door de actie van de ionotrope glutamaatreceptor, de NMDA receptor, te blokkeren. In tegenstelling tot andere remmers van de functie van de MDA receptor, zoals riluzole, tempert ketamine de NMDA receptor gerelateerde glutamaat excitotoxiteit onrechtstreeks. Verder kan ketamine de D-serine concentraties intracellulair verlagen en activeert het ook gedeeltelijk de dopamine receptoren. Gezamenlijk dragen deze mechanismen van ketamine gedeeltelijk bij aan de neuroprotectieve effecten van het medicijn wat zich kan uitbreiden naar de motorneuronen die aangevallen worden bij ALS. 

PharmaTher zal de goedkeuring van FDA vragen voor de toekenning van ketamine als weesgeneesmiddel bij de behandeling van ALS en zal verdergaan richting een FDA toepassing van nieuwe geneesmiddelen voor onderzoek om een fase II klinische studie uit te voeren dit jaar.

 

Vertaling: E. Van Daele

Bron: GlobeNewswire

Share