Proef met een hersenapparaat voor ernstig verlamde patiënten

09-11-2020

Een minuscuul apparaatje ter grootte van een kleine paperclip is getoond om patiënten met verlamming van de bovenste ledematen te helpen bij het sms'en, mailen en zelfs online winkelen in de eerste menselijke proef.

Het apparaatje, Stentrode™, is met succes geïmplanteerd bij twee patiënten die beiden lijden aan een ernstige verlamming als gevolg van de motorneuronziekte (MND) - ook wel bekend als amyotrofische laterale sclerose (ALS) - en die geen van beiden de mogelijkheid hadden om hun bovenste ledematen te bewegen.

De Associate Professor Nicholas Opie die het apparaat, Stentrode™, vasthoudt dat met succes geïmplanteerd werd bij twee patiënten, die beiden lijden aan ernstige verlamming als gevolg van de motorneuronziekte, waardoor ze dagelijkse taken zoals online bankieren, winkelen en sms'en met succes kunnen uitvoeren.

Uit de resultaten die in het Journal of NeuroInterventional Surgery zijn gepubliceerd, blijkt dat de Stentrode™ in staat is om de overdracht van hersenimpulsen uit het lichaam draadloos te herstellen. Dit stelde de patiënten in staat om dagelijkse taken zoals online bankieren, winkelen en sms'en, die voorheen niet beschikbaar waren voor hen, succesvol uit te voeren.

Professor Peter Mitchell van het Royal Melbourne Hospital, Neurointervention Service Director en hoofdonderzoeker van het onderzoek, zei dat de bevindingen veelbelovend waren en aantonen dat het apparaat veilig geïmplanteerd en gebruikt kan worden bij de patiënten.

"Dit is de eerste keer dat een dergelijke operatie wordt uitgevoerd, dus we konden niet garanderen dat er geen problemen zouden zijn, maar in beide gevallen is de operatie beter verlopen dan we hadden gehoopt," zei Professor Mitchell.

Professor Mitchell heeft het apparaat bij de deelnemers aan het onderzoek geïmplanteerd via hun bloedvaten, naast de motorische cortex van de hersenen, in een procedure waarbij een klein 'sleutelgat' in de nek wordt gemaakt.

"De procedure is niet gemakkelijk, in elke operatie waren er verschillen afhankelijk van de anatomie van de patiënt, maar in beide gevallen konden de patiënten het ziekenhuis een paar dagen later verlaten, wat ook het snelle herstel van de operatie aantoont," zei Professor Mitchell.

Neuro-interventionalist en CEO van Synchron – de commerciële partner voor onderzoek – Associate Professor Thomas Oxley, zei dat dit een doorbraakmoment was op het gebied van de interfaces tussen de hersenen en de computer.

"We zijn verheugd te kunnen melden dat we een volledig implanteerbare, mee naar huis te nemen, draadloze technologie hebben geleverd die geen open hersenchirurgie vereist, en die functioneert om de vrijheden voor mensen met een ernstige handicap te herstellen," zei Associate Professor Oxley, die ook mede-hoofd is van het Vascular Bionicics Laboratory aan de University of Melbourne.

De twee patiënten gebruikten de Stentrode™ om het computergestuurde besturingssysteem te bedienen, in combinatie met een eye-tracker voor cursor navigatie. Dit betekende dat ze geen muis of toetsenbord nodig hadden.

Ze ondernamen ook een machine-ondersteunde training om meerdere muisklikacties te besturen, inclusief inzoomen en links klikken. De eerste twee patiënten bereikten een gemiddelde kliknauwkeurigheid van respectievelijk 92 procent en 93 procent en een typesnelheid van 14 en 20 tekens per minuut, waarbij de voorspellende tekst werd uitgeschakeld.

Associate Professor Nicholas Opie van de University of Melbourne, mede-hoofd van het Vascular Bionics Laboratory bij de Universiteit en de oprichtende hoofdtechnologie-ambtenaar van Synchron, zei dat de ontwikkelingen opwindend waren en dat de betrokken patiënten een niveau van vrijheid hadden dat in hun leven werd hersteld.

"Het observeren van de deelnemers die het systeem gebruiken om te communiceren en een computer te besturen met hun geest, onafhankelijk en thuis, is echt verbazingwekkend", zei Associate Professor Opie.

"We zijn dankbaar om met zulke fantastische deelnemers te werken, en mijn collega's en ik zijn vereerd om een verschil te maken in hun leven. Ik hoop dat anderen geïnspireerd worden door hun succes.

"In de afgelopen acht jaar hebben we gebruik gemaakt van enkele van 's werelds meest vooraanstaande medische en technische geesten om een implantaat te maken dat mensen met verlamming in staat stelt om externe apparatuur met de kracht van het denken te controleren. We zijn blij te kunnen melden dat we dit hebben bereikt."

De onderzoekers waarschuwen dat, terwijl het nog enkele jaren duurt voordat de technologie, die in staat is om de onafhankelijkheid terug te brengen om de dagelijkse taken te voltooien, openbaar beschikbaar is, het wereldwijde, multidisciplinaire team onvermoeibaar werkt om dit te verwezenlijken.

De proef ontving onlangs een $AU1.48 miljoen toelage van de Australische overheid van de Commonwealth om de proef uit te breiden naar ziekenhuizen in New South Wales en Queensland, met de hoop om meer patiënten in te schrijven.

Over Stentrode™
Stentrode™ is ontwikkeld door onderzoekers van de University of Melbourne, het Royal Melbourne Hospital, het Florey Institute of Neuroscience and Mental Health, Monash University en het bedrijf Synchron Australia - het bedrijfsvehiculum dat is opgericht door Associate Professors Thomas Oxley (CEO) en Nicholas Opie (CTO) en dat zich richt op de ontwikkeling en commercialisering van neurale bionische technologie en producten en op enkele van 's werelds meest vooraanstaande medische en technische geesten gestoeld is.

 

Vertalingen: Gerda Eynatten-Bové

Bron: The Hippocratic Post

Share