Professionele voetballers hebben meer kans om Amyotrofische Laterale Sclerose te ontwikkelen

21-03-2019

KopbalVolgens een nieuwe studie lopen professionele voetballers niet alleen een hoger risico op Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), ze ontwikkelen de symptomen ook veel eerder dan de rest van de bevolking. Hoewel er recent veel onderzoek werd gedaan naar de neurologische gevolgen van een carrière in de American National Football League, gaat de studie over wat de meesten football noemen, beter bekend als soccer in Amerika (en Australië). Zoals we eerder al aanhaalden, lijkt een slag op het hoofd echter de meest logische verklaring.

Nadat enkele Italiaanse professionele voetballers stierven aan de gevolgen van ALS, ook bekend als Amyotrofische Laterale Sclerose, vroegen mensen zich af of dit een toevallige samenloop van omstandigheden was dan wel een groter probleem. Dr. Ettore Beghi van het Mario Negri-Instituut voor farmacologisch onderzoek raadpleegde het archief van een uitgever van voetbal verzamelkaarten en vond gegevens van 25.000 spelers van de Italiaanse profcompetitie tussen 1959 en 2000.

De kaarten vermelden niet alleen de club en de positie van de spelers, maar ook nuttige medische informatie zoals de geboortedatum. Beghi en zijn collega's doorzochten nieuwsberichten om te ontdekken wat er met de spelers gebeurd was nadat ze met pensioen waren gegaan. 33 onder hen hadden ALS ontwikkeld.

Aangezien nieuwsverslagen niet altijd even uitgebreid zijn als medische gegevens, vooral dan met betrekking tot minder bekende spelers, ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk aanzienlijk hoger. Maar zelfs met 33 diagnoses zijn er jaarlijks 3,2 gevallen van ALS per 100.000 mensen. Dit in tegenstelling tot 1,7 voor de Italiaanse bevolking in het algemeen.

Die kloof is verdacht, maar het echt dramatische verschil was de leeftijd waarop de ziekte zich ontwikkelt. Hoewel beroemdheden Stephen Hawking en Lou Gehrig gediagnosticeerd werden wanneer ze 20 en 30 jaar oud waren, is men gemiddeld 63 jaar wanneer ALS zich begint te ontwikkelen. Voor de voetballers was het gemiddelde 43 en de diagnose vóór 45 was 4,7 keer meer frequent dan bij de algemene Italiaanse bevolking. Beghi zal zijn bevindingen in mei voorleggen aan de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology.

"Het is belangrijk op te merken dat herhaalde traumatische gebeurtenissen, zware lichamelijke inspanningen en middelengebruik ook kunnen bijdragen tot een verhoogde kans op ALS bij voetballers," zei Beghi in een verklaring. "Daarnaast kan ook genetica een rol spelen."

Iets meer dan één op de duizend mensen die ALS ontwikkelen, onder wie sommigen de ziekte alsnog zouden hebben ontwikkeld, is waarschijnlijk onvoldoende om jonge atleten die dromen van een professionele loopbaan op andere gedachten te brengen of om wereldwijd de regels te veranderen. Beghi en zijn collega's merken ook op dat de relevantie van de studie voor mensen die minder vaak spelen onduidelijk is. Gezien de gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging, wil Beghi mensen er niet toe aanzetten te stoppen met voetbal.

De bevindingen kunnen echter bijdragen aan meer duidelijkheid over de oorzaken van ALS. Dit in combinatie met het bewijs dat veelvuldig koppen kan leiden tot hersenletsel en dementie.

 

Vertaling: Coralie Schuermans

Bron: IFLScience

Share