Raadgevingen voor de zorgverlener

← ga terug naar Leven met ALS

Zelfzorg voor de zorgverlener: vier raadgevingen om na te leven

1. Neem zelf de leiding over je leven. Je komt meestal onverwacht en onvoorzien terecht in zorgverlening, maar ergens onderweg moet je een stap terugzetten en bewust zeggen 'Ik kies voor deze zorgverlenende rol.' Het is een lange weg om het slachtoffergevoel weg te werken.

2. Hou van jezelf, eer en waardeer jezelf. Zelfzorg is geen luxe. Het is je recht en je plicht als mens. Zet een stapje achteruit en erken hoe uitzonderlijk je wel bent. En onthoud dat je eigen goede gezondheid het beste geschenk is dat je aan je dierbare kunt geven.

3. Zoek, accepteer en eis soms hulp. Zorgverlening, vooral op zijn meest intense niveau, is beslist meer dan een éénpersoonstaak. Hulp vragen is een teken van je sterkte en een erkenning van je capaciteiten en je beperkingen.

4. Sta recht en tel mee. Erken dat zorgverlening bovenop het ouder zijn, het kind zijn en het partner zijn komt. Prijs je zorgverlenende rol, en spreek luidop over je verdienstelijke erkenning en rechten. Word je eigen advocaat, zowel binnen je eigen onmiddellijke zorgverlenende omgeving als daarbuiten.

 

Bron: National Family Caregivers Association (www.nfcacares.org)

Vertaling: ALS Liga: Walter

Share