Reactie ALS Liga op telecomoperatoren

← ga terug naar Persberichten

16-10-2019

Gezamenlijk voordeeltarief voor goede doelen

Vanuit de ALS Liga zijn wij enorm teleurgesteld dat er geen gunstiger tarief wordt gehanteerd voor alle goede doelen. De telecomoperatoren claimen in de media dat er nooit kosten worden aangerekend voor sms’en die voor een goed doel gestuurd worden. Zo vertelde Proximus het volgende op HLN; “Bij een goed doel rekenen we niks aan voor de sms’jes” en “voor het goede doel brengen we nooit kosten in rekening”. Maar ook Telenet vulde aan op HLN; “… Maar nu duidelijk is dat het om een goed doel gaat zullen we, zoals steeds, die kost laten vallen …”.

Wij zijn er ons van bewust dat de operatoren pas onder voorwaarden de telecomkosten laten vallen. Maar in bovenstaande formuleringen van Proximus en Telenet is er absoluut geen sprake van voorwaarden voor goede doelen om te voldoen aan een gunstig telecomtarief en deze als gevolg niet altijd gratis zijn. Het gaat dus duidelijk om foute, misleidende en onvolledige uitspraken.

Maar ook de gezamenlijke operatorprocedure voor sms-acties voor goede doelen werd niet consistent toegepast door de operatoren. Een voorwaarde van de procedure gaat bijvoorbeeld om de tijdsduur van sms-acties. Deze sms-acties mogen maximaal één maand duren. De operatoren wisten echter niet op voorhand hoelang de actie van baby Pia ging duren, maar toch werd er beslist om de kosten te laten vallen. Nog een voorwaarde vertelt ons dat het sms-bedrag maximaal 1 euro mag kosten. In het contract tussen ALS Liga en CM Telecom werd ons vanuit CM Telecom aanbevolen om een sms-bedrag van 2 euro vast te leggen aangezien wij er anders niks aan zullen overhouden. Het is nogmaals opvallend dat telecomoperatoren geen verschil maken in commerciële acties zoals De Lijn en goede doelen acties.

De operatoren wijken als gevolg, sterk af van de gezamenlijke afspraken en hanteren deze voorwaarden niet gelijk maar eerder situationeel en selectief voor goede doelen. Wij vragen daarom aan telecomoperatoren een gezamenlijk voordeeltarief te hanteren voor goede doelen acties.

Persverantwoordelijke, Youssra Lazaar: persdienst@ALS.be
Voor meer informatie
Woordvoerster, Evy Reviers, CEO: +32 (0) 495 44 67 82

Share