Retrotope start een studie om via het TRICALS-platform de efficiëntie, de veiligheid op de lange termijn en de verdraagbaarheid te beoordelen van RT001 voor ALS

13-03-2021

RT001 bestaat uit licht gewijzigd alfalinoleenzuur, een typisch bestanddeel van het menselijk dieet dat voorkomt in de meeste oliën. RT001 kan cellen beschermen tegen lipide-peroxidering – een proces waarvan wordt aangenomen dat het schade veroorzaakt bij verscheidene neurodegeneratieve ziektes, waaronder ALS. RT001 bleek eerder al veilig wanneer het werd toegediend aan mensen, maar het mag momenteel enkel in een onderzoekomgeving worden voorgeschreven.

RT001-014 is een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie in fase 2, om de efficiëntie, de veiligheid op de lange termijn en de verdraagbaarheid te beoordelen van RT001 bij subjecten met amyotrofische laterale sclerose.

Veertig subjecten zullen op vier sites in de EU een basislijnonderzoek ondergaan. Daarna worden ze volgens een 1:1-ratio willekeurig toegewezen om ofwel RT001, ofwel placebo te ontvangen. Daarop volgen nog tweemaandelijkse bezoeken. Het laatste bezoek vindt plaats na zes maanden.

Geschatte begindatum van de studie: 22 februari 2021.
Geschatte einddatum van de studie: 30 september 2021.
ClinicalTrials.gov-identificatienummer: NCT04762589.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Retrotope.com en Tricals.org

Share