SOD1-ALS van binnenuit als doelwit kiezen
19-09-2018
Samenvatting: Er is een nieuwe strategie die de toxiciteit van motorneuronen bij SOD1-ALS mogelijk helpt te reduceren. De benadering werd ontwikkeld door een onderzoeksteam geleid door Raymond Roos van de Universiteit van Chicago in Illinois en gebruikt intracellulaire enkelvoudigeketenantilichaamfragmenten, die gekend zijn als intralichamen, om misgevouwen SOD1 op te sporen en te vernietigen. De intralichamen zijn geëncodeerd door één enkel gen en kunnen worden verpakt in adenogeassocieerde virussen (AAV’s), waaronder AAV9, waardoor levering in de motorneuronen en glia in de hersenen en het ruggenmerg mogelijk wordt. De studie verscheen op 31 augustus in Neurobiology of Disease.
Volledige tekst
Introspectie. Intralichamen zijn in opkomst als een manier om motorneuronentoxiciteit bij ALS te reduceren door het aantal cruciale misgevouwen eiwitten van motorneuronen, waaronder SOD1 en TDP-43, te verlagen. [Afbeelding: Pathofysiologie van ALS. Met dank aan Hardiman et al., 2017, Nature Reviews Disease Primers].
Er is een nieuwe strategie die de toxiciteit van motorneuronen bij SOD1-ALS mogelijk helpt te reduceren. De benadering werd ontwikkeld door een onderzoeksteam geleid door Raymond Roos van de Universiteit van Chicago in Illinois en gebruikt intercellulaire enkelvoudigeketenantilichaamfragmenten, gekend als intralichamen, om misgevouwen SOD1 op te sporen en te vernietigen.
De intralichamen, die worden geëncodeerd door één enkel gen, kunnen worden verpakt in adenogeassocieerde virussen (AAV’s), waaronder AAV9, waardoor de levering in motorneuronen en glia in de hersenen en het ruggenmerg mogelijk wordt.
De strategie verhoogde de overlevingsduur van een muizenmodel van de ziekte (SOD1 G93A) met tot 18%, afhankelijk van de timing van de toediening. Er werd ook een significante afname van motorneuronenverlies gedetecteerd, tenminste toch bij een behandeling in het neonatale stadium.
De benadering wordt intraveneus toegediend en bouwt voort op eerdere studies geleid door Jean-Pierre Julien van de Universiteit Laval in Quebec-Stad, Canada. Die studies kwamen tot de bevinding dat één enkele intrathecale injectie van een gelijkaardige gentherapie de aanvang van de ziekte uitstelde in hetzelfde muizenmodel van de ziekte (Patel et al., 2014).
De strategie behoort tot een groeiend aantal benaderingen die SOD1-ALS willen behandelen door de niveaus van het misgevouwen SOD1-enzym te verlagen.
De studie verscheen op 31 augustus Neurobiology of Disease.
Vertaling: Bart De Becker
Bron: The ALS Research Forum