Seelos gaat door met fase 2b / 3-studie waarin SLS-005 voor ALS wordt onderzocht

18-08-2020

FDASeelos Therapeutics heeft een kennisgeving ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) die de lancering toestaat van haar Fase 2b / 3 klinische studie waarin SLS-005 (trehalose) wordt onderzocht als een behandeling voor ALS.

Seelos is van plan om 160 patiënten met familiale of sporadische (van onbekende oorzaak) ALS in te schrijven voor de studie, met als hoofddoel het bepalen van de effectiviteit van SLS-005 bij het vertragen van de progressie van de ziekte.

"ALS is een slopende ziekte die momenteel niet te genezen is en er is significant bewijs dat suggereert dat trehalose het potentieel heeft om de progressie van ALS te veranderen of te vertragen", zei Raj Mehra, PhD, voorzitter en CEO van Seelos, in een persbericht. "Het ontvangen van de FDA-kennisgeving dat we kunnen beginnen met een registratief Fase IIb / III-onderzoek is een ingrijpende gebeurtenis voor Seelos en we hopen dat SLS-005 een mogelijke optie voor patiënten kan bieden."

ALS is een neurodegeneratieve aandoening die resulteert in het disfunctioneren en afsterven van motorneuronen, de zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor spierbewegingen.

Van mutaties in een aantal genen, waaronder C9orf72, SOD1, FUS en TARDBP, is bekend dat ze allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van ALS. Deze genetische mutaties kunnen de opbouw van eiwitten veroorzaken, zoals TDP-43, SOD1 en SQSM1 / p62, die zich aggregeren in motorneuronen en er uiteindelijk voor zorgen dat ze afsterven.

Het actieve ingrediënt in SLS-005 is een suikermolecuul genaamd trehalose dat van nature wordt geproduceerd in sommige bacteriën, schimmels, planten en ongewervelde dieren, maar niet wordt aangetroffen in zoogdiercellen.

Studies hebben aangetoond dat trehalose de bloed-hersenbarrière bij mensen kan passeren en cellulair gedrag kan beïnvloeden door eiwitten te stabiliseren en autofagie te activeren, het 'spijsverteringssysteem' van de cellen dat beschadigde cellulaire componenten verwijdert en recyclet, waardoor giftige eiwitklonters worden opgeruimd.

De bloed-hersenbarrière is een semipermeabel membraan dat de hersenen beschermt tegen de externe omgeving en een belangrijke barrière vormt voor de efficiënte afgifte van bepaalde therapieën die het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) moeten bereiken.

Preklinische studies hebben aangetoond dat SLS-005 de verwijdering van TDP-43 kan verhogen en de vorming van SOD1- en SQSM1 / p62-aggregaten kan verminderen. Deze veranderingen op moleculair niveau kunnen de progressie van ALS-symptomen vertragen, motorneuronen behouden en de spiervezels vergroten.

"Verschillende preklinische studies hebben het potentieel van trehalose aangetoond als een behandeling voor ALS, waarbij het behoud van motorische neuronen, motorische functie en langdurige overleving wordt aangetoond", zei Warren Wasiewski, MD, chief medical officer van Seelos. "We zijn verheugd dat we ons klinische programma voor deze verwoestende ziekte kunnen opstarten."

In de geplande fase 2b / 3-studie zullen patiënten ofwel SLS-005 ofwel een placebo krijgen. Ziekteprogressie zal worden gemeten met behulp van de Revised Amyotrophic Lateral Sclerosis Functional Rating Scale (ALSFRS-R), die 10 kenmerken van de ziekte meet op een schaal van 0–4, met een totale score van 40 voor maximale functionaliteit.

Na 24 weken behandeling of de placebo te hebben ontvangen, zullen onderzoekers de ALSFRS-R-basisscores vergelijken met de huidige scores als een bepalende factor voor de effectiviteit van SLS-005.

Secundaire werkzaamheidsdoelen zijn onder meer metingen van langzame vitale capaciteit (volume lucht dat wordt afgevoerd onder niet-geforceerde omstandigheden), spierkracht, kwaliteit van leven en andere tekenen van ziekteprogressie.

Met goedkeuring van de FDA om deze studie te lanceren, is Seelos van plan ALS de belangrijkste indicatie voor de behandeling te maken.

SLS-005 wordt echter ook door Seelos onderzocht als behandeling voor andere indicaties, waaronder het Sanfilippo-syndroom, oculofaryngeale spierdystrofie (OPMD) en spinocerebellaire ataxie type 3 (SCA3).

"De goedkeuring van de FDA om met deze cruciale studie te beginnen, stelt Seelos in staat zich te concentreren op ALS als de belangrijkste indicatie voor SLS-005," zei Mehra. "We blijven ons ook bij aanvullende indicaties inzetten voor ons werk."

In twee fase 2-onderzoeken waarin SLS-005 werd onderzocht als een behandeling voor OPMD (NCT02015481) en SCA3 (NCT02147886), gaven gegevens verzameld van 70 geïncludeerde patiënten aan dat SLS-005 veilig was en goed werd verdragen door patiënten.

SLS-005 heeft onlangs de status van weesgeneesmiddel gekregen van de FDA voor de behandeling van het Sanfilippo-syndroom en kreeg ook goedkeuring van de FDA om een Fase 2b / 3 klinische studie met Sanfilippo-patiënten te starten.

 

Vertaling: Christina Lambrecht

Bron: ALS News Today

Share