Simon Mignolet steunt Project MinE van de ALS Liga

← ga terug naar Persberichten

10-06-2014

Simon Mignolet steunt Project MinE van de ALS Liga

Met trots kondigen wij aan dat Simon Mignolet (Doelman Liverpool FC & Rode Duivels) & Herman Van Rompuy (Voorzitter van de Europese Raad) ambassadeur en promotor zijn van Project MinE België. Dit is een groots onderzoek waarin DNA profielen verzameld worden om sneller de oorzaak te vinden van ALS. Ons doel is om dit op 2 jaar tijd te verwezenlijken. Dit houdt in dat wij 750 DNA-profielen moeten financieren wat neer komt op om en bij de 1.5 miljoen euro.

ALS en Project MinE
ALS is eigenlijk een eenvoudig te onderzoeken ziekte, in vergelijking met Parkinson en Alzheimer, omdat het resultaat van een test heel goed meetbaar is. De uitkomst is ofwel nul, ofwel één. Ofwel leeft de patiënt, ofwel gaat hij dood. Dat is het paradigma van ALS. Alzheimer en Parkinson zijn veel moeilijker meetbaar en dus moeilijker te bestuderen. Daarom zal het onderzoek naar ALS invloed hebben op het onderzoek naar vele andere ziekten waaronder Parkinson, Alzheimer,... De oorzaak van ALS kent meer dan waarschijnlijk een genetische basis. Project MinE wil deze genetische basis ontcijferen aan de hand van een grootschalig onderzoek. Zo probeert men de DNA-profielen van 15.000 mensen met ALS in kaart te brengen, en deze te vergelijken met 7.500 controlepersonen. Dit is tot op heden het meest omvangrijke onderzoeksproject naar de oorzaak van ALS. Maar het is ook  een zeer prijzige onderneming. Ter illustratie,  één volledig DNA-profiel kost  €1950 euro. Om dit objectief realiseerbaar te maken, werd het te behalen aantal DNA-profielen verdeeld onder meerdere deelnemende landen. Nederland, België en Portugal zijn reeds van start gegaan. Andere landen volgen nog. Dit ambitieuze onderzoeksproject is hoogst afhankelijk van fondsenwerving en publiciteit om zijn doelen te bereiken. Maar het biedt een reële mogelijkheid op inzichten in de oorzaak en werking van ALS.

Videoboodschap Simon Mignolet & Herman Van Rompuy kan u terugvinden in de link onderaan (Project MinE).

Wij hopen van harte dat u uw medewerking aan dit innovatieve en broodnodige project wil verlenen en hier omtrent zoveel mogelijk publiciteit rond wil maken. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat deze onderneming de belangstelling krijgt die ze verdient.

ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. Je kan ALS ook beschrijven als een ziekte die je lichaam vanaf de nek volledig lamlegt. Je spieren sterven af zodat je niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen. Alle zintuiglijke en geestelijke vermogens blijven echter intact. Je raakt gevangen in je eigen lichaam zonder kans op vervroegde vrijlating. ALS zal je doden binnen gemiddeld 3 jaar. Help ons ALS meer bekend te maken.

Voor meer informatie:

Evy Reviers
CEO
+32(0)495/44 67 82
info@als.be
www.ALS.be

Share