Stamceltechnologie biedt nieuwe inzichten in ALS
20-12-2019
Gliacellen onder de microscoop
Wetenschappers aan de Universiteit van St. Andrews en de Universiteit van Edinburgh hebben een specifiek celtype in het menselijk lichaam geïdentificeerd dat ervoor kan zorgen dat motorneuronen het laten afweten met behulp van stamceltechnologie.
De resultaten van deze samenwerking verschenen vandaag (maandag 16 december) in Glia, en hebben aangetoond dat gliacellen, die normaal gezien de neuronen ondersteunen in de hersenen en het ruggenmerg, bij ALS schadelijk worden voor motorneuronen.
Door verschillende combinaties van gliacellen en motorneuronen aan te maken in het labo, ontdekten de onderzoekers dat gliacellen van patiënten ervoor kunnen zorgen dat motorneuronen van gezonde individuen niet langer de elektrische signalen produceren die ze nodig hebben om de spieren aan te sturen.
De onderzoekers gebruikten stamcellen die waren afgeleid van huidstalen van patiënten om uit te vissen waarom ALS ervoor zorgt dat motorneuronen hun capaciteit verliezen om de elektrische signalen te genereren die nodig zijn voor spiercontrole.
Professor Gareth Miles, professor Neurowetenschappen en hoofd van de School voor Psychologie en Neurowetenschappen aan de Universiteit van St. Andrews, was één van de hoofdonderzoekers van het project.
Hij zegt hierover: “We zijn erg opgetogen over deze nieuwe bevindingen, die duidelijk wijzen in de richting van gliacellen als cruciale boosdoeners in de ontwikkeling van deze slopende ziekte”.
“Het is interessant vast te stellen dat de negatieve invloed van gliacellen de motorneuronen kennelijk belet hun normale functie uit te oefenen, zelfs nog voordat de motorneuronen tekenen van afsterven vertonen.”
“We hopen dat deze nieuwe informatie doelwitten in de schijnwerpers plaatst voor de ontwikkeling van de hoognodige behandeling en uiteindelijk een genezing voor ALS.”
ALS is een progressieve neurodegeneratieve ziekte die leidt tot verlamming omdat ze motorneuronen aanvalt, een speciaal type zenuwcel in de hersenen en het ruggenmerg dat de elektrische signalen genereert die nodig zijn om al onze bewegingen aan te sturen.
Op elk gegeven ogenblik zijn er in het VK zo’n 5.000 mensen die leven met ALS, van wie er dagelijks ongeveer zes sterven. Momenteel bestaat er geen genezing voor ALS en de behandelingsopties zijn beperkt.
Vertaling : Bart De Becker
Bron : University of St Andrews