Stephen Hawking krijgt biometrische rolstoel

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

15-09-2014

Intel heeft naast de bekende spraakcomputer nu ook een 'connected' rolstoel gebouwd voor Stephen Hawking. Het ontwerp meet en toont voortdurend biometrische waarden.

De vooraanstaande natuurkundige en beroemde schrijver heeft veel baat bij de nieuwe rolstoel. Hawking, bij wie op 21-jarige leeftijd ALS werd geconstateerd, werkt al sinds 1997 samen met Intel. Zo bouwde Intel-ingenieur Travis Bonifield begin vorig jaar nog een gloednieuwe spraakcomputer voor het wetenschappelijke genie. Nu presenteren zij samen hun 'connected wheelchair', een conceptontwerp door de Internet of Things-divisie van de chipmaker.

Internet-verbonden

De rolstoel is draadloos verbonden met het internet. Door voortdurende de biometrische waarden te meten bij de gebruiker en deze weer te geven via een speciaal gebouwde applicatie, is de status van de persoon in de rolstoel altijd zichtbaar. Niet alleen de gezondheid (zoals bloeddruk, lichaamstemperatuur, hartslag) wordt gemeten, ook de status van de rolstoel zelf en of de plekken die iemand bezoekt rolstoelvriendelijk zijn, worden weergegeven.

De rolstoel is gebouwd op basis van Intels Galileo Development kit, maakt gebruik van meerdere Quark-processors en komt met een app die alle biometrische waarden bijhoudt.

Vertrouw op technologie

Hawking, wiens levensverhaal binnenkort wordt verfilmd in The Theory of Everything, noemt de 'slimme' rolstoel een goed voorbeeld van hoe technologie het dagelijks leven significant kan verbeteren. "Medicijnen kunnen mij niet genezen, dus ik vertrouw op technologie."

 

Bron: Webwereld

 

Share