Verslag ALS-contactmoment 2018

← ga terug naar ALS-contactweekend 2018

Contactweekend ontvangstMet een brede glimlach blikken we terug op ons jaarlijks ALS-contactmoment, dat doorging tijdens het weekend van 7 tot 9 september. Op vrijdag ontvingen we in zorgverblijf Middelpunt te Middelkerke vanaf 10 uur een 35-tal ALS-patiënten met hun begeleider. Alles werd praktisch in goede banen geleid door ons vrijwilligersteam dat die dag werd versterkt door 6 externe vrijwilligers. Al snel werd Middelpunt aangekleed in een Aziatisch thema dankzij verschillende Chinese attributen zoals parasols en vrijwilligers in kimono’s. Verder werden goodie-bags gevuld, werd naar jaarlijkse traditie het springkasteel voor de kinderen opgezet en werd de sumo-worstel hoek geïnstalleerd.  Terwijl waren er enkele vrijwilligers die de gasten naar hun kamers begeleidde.

In de vooravond verzamelden we in het restaurant, waar Evy met haar speech iedereen verwelkomde en de nieuwe medewerkers van de ALS Liga voorstelde. Met zijn allen brachten we bij een lekker aperitief een toast uit op het weekend, waarna het Aziatisch buffet geopend werd. Na het avondmaal konden we op groot scherm de oefenmatch België-Schotland bekijken waarbij onze Rode Duivels de Schotten vriendschappelijk versloegen met een overtuigende score van 4-0. Daarnaast werden verschillende Belgische topbieren gedegusteerd, met telkens een deskundige uitleg van Evy. Er werd die nacht dan ook bijzonder goed geslapen.

Contactweekend BCIZaterdagochtend kregen pALS de mogelijkheid om in de grote zaal een prototype van ‘brein-computer interface (BCI)’ apparatuur uit te testen. Via deze technologie kunnen patiënten in de nabije toekomst blijven communiceren en hun omgeving bedienen. Kort voor het middagmaal verzamelden we op de binnenkoer voor een groepsfoto waarbij de letters ALS gevormd werden.

‘s Namiddags maakten we een rondrit met de tuk tuk, een Aziatische taxi, of met paard en kar in de wijde omgeving van Middelkerke. Gedreven gidsen vertelden honderduit over de vele bezienswaardigheden die we passeerden. Wie het liever dichter bij huis hield, kon in Middelpunt relaxen in de infrarood cabine of het parkerbad. Onze ambassadeurs, Thuis-actrice Leah Thys, die het hele weekend in ons gezelschap vertoefde, radio 2 presentator Marc Pinte en cabaretier ‘Vuile’ Mong maakten intussen graag met iedereen een praatje. Na het avondmaal kon jong en oud zich bij een drankje vermaken met volksspelen.

Contactweekend paard en karOp zondag werden na een overheerlijk ontbijt de valiezen gepakt en de kamers verlaten. Het middagmaal werd afgesloten met een pousse-café – eigenlijk een pousse-saké – dat geserveerd werd in een heel speciaal glaasje, wat tot de nodige hilariteit leidde.

Tot slot dienden we afscheid te nemen van elkaar, met de belofte om ook volgend jaar het ALS-contactmoment voor jullie te organiseren.

Wil je het ALS-contactmoment 2018 ook via beeldmateriaal herbeleven, volg dan zeker onze website, sociale media en ALS tv (Youtube kanaal) waar we regelmatig foto’s en videoreportages plaatsen.

Bijzondere dank gaat uit naar onze financiële sponsor de Nationale Loterij en haar spelers, naar de Facebook Fundraisers en naar alle overige partners die van dit ALS-contactmoment een succes hebben gemaakt: Externe vrijwilligers: ING Volunteering Days ism Time4Society

Activiteiten: DK-rents, Brouwerij Roman, Abdij der Trappisten Westmalle, Sint-Sixtus abdij Westvleteren, Brouwerij Wilderen, Thomas Drink, Tuk Tuk aan de kust, Tripel Zwart, Ter Duinen, Succes Koffie, Lucky Touch, Hilt Janssens

BCI prototype test: MindAffect.

Share