ALS Liga organiseert de ALS-opleidingsdag.
Na meer dan 2 jaar kan ALS Liga opnieuw de ALS-opleidingsdag organiseren voor zorgverleners.
Op maandag 20 juni is het de ALS-opleidingsdag in het Bosuilstadion in Antwerpen. Zorgverleners uit heel België trekken naar de opleidingsdag om bij te leren over multidisciplinaire zorg bij ALS-patiënten. Belgische NMRC’s (Neuromusculaire referentiecentra) werken mee aan deze opleidingsdag, waarbij ze elk een deelaspect van de multidisciplinaire zorg bij ALS zullen belichten.
Ook ALS-patiënten en hun mantelzorgers zullen aanwezig zijn op de opleidingsdag. Zij kunnen er deelnemen aan panelgesprekken. De opleidingsdag wordt afgesloten met een receptie.
Omwille van de strenge coronamaatregelen de voorbije twee jaar was het voor ALS Liga niet mogelijk om de ALS-opleidingsdag te organiseren. Twee jaar lang hebben zorgverleners uit verschillende disciplines niet de kans gehad om bij te leren over ALS. “De impact van corona op de opleidingsdag was groot”, zegt Evy Reviers van ALS Liga. “ Twee jaar lang hebben zorgverleners moeten wachten op de opleidingsdag. Dat is een heel lange periode, want ALS-patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na hun diagnose.”
Wie geïnteresseerd is om deel te nemen aan de ALS-opleidingsdag, kan voor meer informatie terecht op de website van ALS Liga: www.als.be/nl/Interactieve-opleidingsdag
De zenuw-spierziekte ALS & ALS Liga
ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die je lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer bewegen, spreken, slikken en ademen & raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden meer dan 400.000 mensen aan ALS: ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS rond hun 60 jaar, maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.
ALS Liga België is een niet-gesubsidieerde vzw en tracht de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen van zorg / opvang op maat te voorzien.
PR & Events Officer: persdienst@ALS.be
Voor meer informatie
Evy Reviers, CEO : +32 (0) 495 44 67 82