De ALSA zet het project voort om een vismodel van ALS te ontwikkelen

13-10-2005

Roberta Friedman, Informatiecoördinator Onderzoeksafdeling ALSA

De ALS Association (ALSA) kondigde vandaag een bijkomende financiering aan voor het verder ontwikkelen van een proefdier dat ALS modelleert en aan populariteit wint bij de neurobiologen, met name de zebravis.

Professor Christine Beattie en professor Anthony Burghes van de Ohio State University in Columbus, zijn reeds begonnen met een transgenetische zebravis te ontwikkelen die als modelsysteem kan dienen bij de onderzoeken naar ALS. Een bijkomende financiering voor de komende twee jaar zou het team moeten toestaan, een reeks van vissen te produceren en te karakteriseren die de symptomen van ALS weergeven om zo beter de biologie van het ziekteproces te begrijpen en te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen.

Professor Lucie Bruijn , wetenschapsdirecteur van de ALSA, was opgetogen over het creëren van een nieuw modelsysteem bij de studies voor ALS. De ontwikkeling van een zebravismodel zal een onschatbaar hulpmiddel zijn om nieuwe doelen te identificeren en potentiële samenstellingen voor de behandeling van ALS door te lichten.

De onderzoekers en hun medewerkers zijn op de goede weg bij het maken van de verschillende vismutanten, waarbij elk een geïntroduceerde, veranderde gencode voor SOD1 draagt. Dit is het gen dat wordt veranderd om sommige erfelijke vormen van ALS bij mensen na te bootsen. Vele verschillende veranderingen in SOD1 kunnen de ziekte veroorzaken. De wetenschappers zullen de gevolgen van drie afzonderlijke SOD1 mutaties in de vissen onderzoeken.

Zebravissen zijn meer en meer populair bij de ontwikkelings- en neurobiologen, aangezien deze soort gemakkelijk genetisch manipuleerbaar is, het fundamentele gewervelde lichaam aanwezig is, en de larven doorzichtig zijn. Men kan letterlijk zien hoe het zenuwstelsel en de interne organen zich ontwikkelen bij de vissen.

De onderzoekers willen zien of de veranderde vissen problemen krijgen met het zwemmen en of de levenstijd verkort wordt, zoals dit het geval is bij mensen met erfelijke ALS. Zij hebben laboratoriumproeven ontwikkeld die deze onderzoeken moeten toelaten. De financiering verstrekt de middelen die nodig zijn om in detail de verbindingen tussen zenuw en spier in het relatief eenvoudige neuromusculaire systeem van de vissen te onderzoeken, en te zien of er storingen door de SOD1 mutatie worden veroorzaakt. Samengevat, een belangrijk nieuw hulpmiddel zal door de financiële steun van de ALSA worden ontwikkeld, in hun doelgerichte aanpak om oplossingen te vinden voor deze ziekte.

Bron: www.alsa.org

Share