Biogen en Ionis kondigen Topline Fase 1 studieresultaten aan van onderzoeksgeneesmiddel in C9orf72 Amyotrofische Laterale Sclerose

28-03-2022

BIIB078, een experimenteel antisense oligonucleotide voor C9orf72 amyotrofische laterale sclerose (ALS), heeft geen klinisch voordeel aangetoond; het klinisch ontwikkelingsprogramma zal worden stopgezet
- Biogen en Ionis blijven zich – zoals de voorbije tien jaar – inzetten voor de bevordering van het onderzoek naar ALS en de ontwikkeling van therapieën voor alle vormen van deze progressieve en dodelijke neurodegeneratieve ziekte
CAMBRIDGE, Mass. en CARLSBAD, Calif. , March 28, -- Biogen Inc. (Nasdaq: BIIB) en Ionis Pharmaceuticals, Inc. (Nasdaq: IONS) kondigden vandaag topline resultaten aan van de fase 1 studie van BIIB078 (IONIS-C9Rx), een experimenteel antisense oligonucleotide (ASO) voor mensen met C9orf72 amyotrofe laterale sclerose (ALS).

In deze fase 1 studie werd BIIB078 over het algemeen goed verdragen. De bijwerkingen waren meestal mild tot matig qua ernst en traden in dezelfde mate op in de BIIB078 en de placebogroepen. De meest voorkomende bijwerkingen waren vallen, procedurepijn en hoofdpijn.
BIIB078 voldeed aan geen enkel secundair werkzaamheidseindpunt en er werd geen klinisch voordeel aangetoond. In de dosiscohorten tot 60 mg waren er geen consistente verschillen tussen de BIIB078 groep en de placebogroep. Deelnemers in de BIIB078 90 mg dosis cohort neigden naar een grotere afname dan die in de placebo groep op de secundaire eindpunten. Op basis van deze resultaten zal het klinisch ontwikkelingsprogramma van BIIB078 worden stopgezet, inclusief de lopende open-label uitbreidingsstudie.
"We zijn ongelooflijk dankbaar voor de onbaatzuchtige inzet van de ALS-patiënten die deelnamen aan de studie, en voor de toewijding van de gemeenschap om het onderzoek naar deze verwoestende ziekte vooruit te helpen," zei Toby Ferguson, M.D., Ph.D., Vice President en Hoofd van de Neuromusculaire Ontwikkelingseenheid bij Biogen. "Hoewel dit niet de resultaten waren waarop we hadden gehoopt, zijn ze duidelijk en zullen ze de basis vormen voor toekomstig onderzoek in onze brede pijplijn van onderzoekstherapieën voor ALS. We blijven ons richten op baanbrekende nieuwe behandelingen die een positieve impact zullen hebben op mensen die leven met deze slopende ziekte."

"C9orf72-geassocieerde ALS is een complexe genetische vorm van ALS en er zijn meerdere mechanismen waardoor volgens  wetenschappers het C9orf72-gen de ziekte veroorzaakt. We hebben BIIB078 ontworpen om de heersende hypothese te testen dat de ziektemechanismen voor C9orf72 ALS veroorzaakt werden door toxiciteit geassocieerd met het repeat-bevattende RNA en de overeenkomstige dipeptiden. Helaas heeft deze fase 1 studie de hypothese niet ondersteund, wat suggereert dat het ziektemechanisme veel complexer is. Hoewel deze resultaten de verdere ontwikkeling van BIIB078 niet ondersteunen, verwachten we dat ze waardevolle informatie zullen opleveren die zal leiden tot een dieper begrip van deze vorm van ALS," zei C. Frank Bennett, Executive Vice President, Chief Scientific Officer en Franchise Leader voor Neurologische Programma's bij Ionis.
Deze fase 1 studie was een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dosis-escalerende studie om BIIB078 te evalueren, intrathecaal toegediend aan volwassenen (n=106) met C9orf72 ALS. In elk van de zes studiebehandelingscohorten werden de deelnemers gerandomiseerd om BIIB078 of placebo (3:1 verhouding) te krijgen. Het primaire doel van de studie was om de veiligheid en verdraagbaarheid te beoordelen. Secundaire eindpunten waren de ALS FunctioneleScore Schaal-R, trage vitale capaciteit, Hand-Held Dynamometrie, en het Iowa Orale Druk Instrument.
De bedrijven zullen de BIIB078 fase 1 gegevens presenteren op een toekomstig wetenschappelijk forum.
Biogen's blijvende inzet voor ALS

Al meer dan tien jaar zet Biogen zich in voor de vooruitgang van het ALS-onderzoek om een beter begrip te krijgen van alle vormen van de ziekte. Het bedrijf is blijven investeren in onderzoek en en pionierswerk blijven verrichten, ondanks de moeilijke beslissing om in 2013 te stoppen met een vergevorderd ALS-onderzoeksmiddel. Biogen heeft belangrijke lessen toegepast op zijn portfolio van middelen voor genetische en andere vormen van ALS, met als doel de kans te vergroten dat een potentiële therapie beschikbaar komt voor patiënten in nood. Deze toegepaste lessen omvatten het evalueren van genetisch gevalideerde doelwitten in gedefinieerde patiëntenpopulaties, het nastreven van de meest geschikte modaliteit voor elk doelwit en het gebruik van gevoelige klinische eindpunten. Het bedrijf heeft momenteel een pijplijn met verschillende geneesmiddelen die voor ALS worden onderzocht, waaronder tofersen, BIIB105 en BIIB100.

 

Bron: Website Biogen
 

Share