Vraag het aan de dokter: Bipap overdag of 's nachts

03-02-2011

Vraag: Mijn echtgenoot heeft 's nachts last van zijn BiPAP. Hij draagt een kinriem, kan daarvan niet goed slapen en is dan de hele volgende dag moe. Dus gebruikt hij het nu overdag tijdens het T.V. kijken. Maakt het een verschil als hij zijn BiPAP overdag gebruikt in plaats van 's nachts? - Cindy Emahiser, Swanton, Ohio

Dr. Kasarskis: Uitstekende vraag! Hoewel je het overdag kan gebruiken, is een BiPAP vooral 's nachts nuttig. De kern van uw vraag is uw waarneming dat hij "de hele volgende dag moe is". Dit komt doordat de BiPAP de lucht ‘s nachts niet doeltreffend in en uit zijn longen pompt. Wanneer dit gebeurt, daalt het zuurstofpeil in zijn bloed waardoor hij ontwaakt en zijn slaap onderbroken wordt, met als  gevolg slaapontbering en sufheid de dag erna. Tekort aan slaap schaadt optimaal functioneren overdag, en dat is het laatste wat een pALS nodig heeft.

Een Bi-Pap doeltreffend gebruiken is niet gemakkelijk. In het geval van uw echtgenoot met zijn zwakke kaaksluiting is het zelfs moeilijker dan gewoonlijk. Een BiPAP vraagt altijd een heel nauwkeurige afstelling: aanpassen van de drukregeling en verzekeren dat het masker goed aansluit. Bij patiënten die kinriemen nodig hebben kan een goed aansluitende plaatsing moeilijk zijn. Maar het kan als je nauw samenwerkt met een ademhalingstherapeut, veelal met verschillende soorten maskers tot blijkt welke het best werkt. Het masker moet comfortabel zitten en mag niet lekken.

Een nachtslaap studie kan Uw echtgenoot helpen om alles optimaal at te stellen: maskeraansluiting, luchtdruk, enz.. Zo'n studie kan de precieze oorzaak van het probleem aanduiden en duidelijke richtlijnen aanreiken om zijn ademhaling en slaap te verbeteren.

Hij kan een verzwakt verhemelte hebben en geholpen zijn met wat we “een palatale lift” noemen. Die tilt het achterste deel het verhemelte (het zachte verhemelte) op zodat de luchtdoorgang vlotter verloopt.

Het doel van alle deze inspanningen is ervoor te zorgen dat uw echtgenoot een versterkende slaap krijgt zodat hij de volgende dag een maximum aan energie heeft. Het goede nieuws is dat het klinkt alsof het probleem wel degelijk kan opgelost worden.

 

Vertaling: Koen De Vleeschauwer

Bron: The Exchange

Share