Dingen in je garage die je ziek kunnen maken

10-06-2024

Amerikaans onderzoek suggereert een verband tussen amyotrofische laterale sclerose (ALS) en blootstelling aan chemische producten die je in je garage bewaart.

Het verband heeft vooral betrekking op garages die deel uitmaken van de woning. Bij losstaande garages was het risico beduidend kleiner.

Wie een garage heeft, kent de producten die erin worden opgeslagen maar al te goed. Alles wat geen plaats heeft in de woning zelf wordt erin gestouwd: verf, oplosmiddelen, pesticiden en schoonmaakproducten.

Dat betekent echter nog niet dat ze ongevaarlijker worden. Een ploeg van de Universiteit van Michigan heeft namelijk aan de hand van een statistische analyse een verband aangetoond tussen het risico op ALS en het opslaan van scheikundige producten — waaronder benzine, machines die op benzine draaien, gazonverzorgende producten, pesticiden, verf en houtverzorgende stoffen.

Diezelfde universiteit onderzoekt al jarenlang de oorzaken van deze ongeneeslijke ziekte en ontdekte eerder al een verband tussen de aandoening en blootstelling aan landbouwpesticiden en vluchtige organische industriële samenstellingen. 

Het team bestudeerde 600 deelnemers – met of zonder ALS – die vluchtige producten met giftige bestanddelen opsloegen in hun garage.

Scheikundige producten opslaan in een garage die deel uitmaakt van de woning brengt een groter risico met zich mee, zegt Stuart Batterman, Ph.D., senior auteur en professor of Milieugezondheidswetenschappen aan de U-M School of Public Health. Hij voegt hieraan toe: “Vooral in een kouder klimaat trekt de lucht van een belendende garage door de open deur gemakkelijk het huis binnen en via kleine scheuren in de muren of vloer doet dit fenomeen zich permanent voor. Geen wonder dat het risico groter is met een belendende garage”.

Hoofdauteur Stephen Goutman, M.D., M.S.: “We zien steeds nauwer verbanden tussen bepaalde omgevingen en het risico op ALS; in diverse studies ontdekten we bijvoorbeeld de nefaste rol van hout- en gazonproducten. Daarbij moeten we diepgaander onderzoeken of de blootstelling wel degelijk de boosdoener is”.

Hij voegt hier nog aan toe: “Hoe diepgaander we de zaak bestuderen, hoe beter we de diverse types van blootstelling doorgronden. Hierop moeten we voortbouwen om hun precieze invloed op het risico op ALS in te schatten. Tegelijk moeten we mensen meer doen praten over deze ziekte om een beter zicht te krijgen op de volledige waaier van vormen van blootstelling”.

Vertaling: Bart De Becker
Bron: AIRQUALITY NEWS 
 

Share