Franse parlement neemt wet aan voor betere zorg voor patiënten met ALS

14-02-2025

Het Franse parlement heeft op maandag 10 februari unaniem een belangrijk stuk wetgeving aangenomen voor patiënten die lijden aan de ziekte van Lou Gehrig, ook bekend als amyotrofische laterale sclerose (ALS). Onder leiding van senator Gilbert Bouchet (LR), die zelf aan deze neurodegeneratieve ziekte lijdt, heeft de wet tot doel de toekenning van de arbeidsongeschiktheidsuitkering (PCH) te versnellen en te vereenvoudigen.

Gezien de snelle en ernstige progressie van ALS-symptomen worden de huidige verwerkingstijden voor PCH-aanvragen, die soms wel zes maanden duren, als ontoereikend beschouwd. De nieuwe wet stelt een 'afwijkingsprocedure' in om de toegang tot deze dienst voor patiënten met ernstige, progressieve ziekten te prioriteren en te versnellen. Een precieze lijst van de betrokken ziekten zal bij decreet worden vastgesteld.

De tekst gaat ook in op een ander belangrijk probleem: de 'leeftijdsgrens' van 60 jaar. Vanaf die leeftijd kunnen patiënten niet langer profiteren van de PCH, maar moeten ze het doen met de gepersonaliseerde autonomietoeslag (APA), die minder genereus en ongeschikt is. Patiënten die na deze leeftijd de diagnose krijgen, kunnen voortaan nog steeds bij PCH terecht. Hierdoor worden de ongelijkheden in de zorg kleiner.

De afgevaardigde minister voor Personen met een Handicap, Charlotte Parmentier-Lecocq, was verheugd over deze vooruitgang, maar uitte wel bedenkingen bij de vrijstelling van de leeftijdsgrens. Zij vreesde namelijk ongelijkheid voor patiënten met andere aandoeningen. Deze wet vormt een essentiële stap in de strijd om de levenskwaliteit van Charcot-patiënten te verbeteren en beter te kunnen inspelen op de dringende, veranderende behoeften van patiënten.

Vertaling: Anne
Bron: Entrevue
 

Share