Het antioxidant MitoQ is beloftevol in een muizenstudie als mogelijke behandeling voor ALS

25-03-2014

Onderzoekers van het Centrum voor Vrije Radicalen en Biomedisch Onderzoek van de Medische Faculteit van de ‘Universidad de la Republica’ in Uruguay hebben de ontdekking aangekondigd dat het antioxidant MitoQ de levens- en gezondheidsverwachting verlengt bij muizen met ALS. De molecule verhoogde met succes functionele parameters met betrekking tot spiersterkte en herstelde mitochondriale schade in zenuw- en spierweefsel. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Free Radical Biology and Medicine.

MitoQ is een antioxidant met de mitochondriën als doelwit, dat een 10-tal jaren terug is vervaardigd en mitochondriale oxidatieve stress vermindert. Wanneer de molecule wordt toegediend aan een muizenmodel voor ALS, vertraagt de voortgang van de dodelijke neurodegeneratieve ziekte. Mitochondriën zijn gekend als cellulaire batterijen en leveren energie aan cellen.

De resultaten van deze studie zijn beloftevol omdat ze aantonen dat antioxidantia die ingrijpen op het niveau van de mitochondriën mogelijks kunnen ontwikkeld worden als behandeling voor ALS.

“Deze studie ondersteunt de rol van het slecht functioneren van mitochondriën in de ontwikkeling en progressie van ALS en kan bijdragen tot het vinden van een therapie voor deze ziekte, met de mitochondriën als doelwit.” Zegt Rafael Radi, MD, PhD, Directeur van het Centrum en belangrijk lid van het onderzoeksteam. “Uit onze vaststelling dat MitoQ gunstige effecten heeft in het muizenmodel voor ALS komen hoogstwaarschijnlijk klinische studies voort die hopelijk leiden naar verlenging van de overlevingsduur en de levenskwaliteit van ALS-patiënten verbeteren.”

Om hun studie uit te voeren voegden de onderzoekers MitoQ toe aan het drinkwater van de muizen vanaf het ogenblik dat de eerste symptomen van neurodegeneratie zichtbaar werden. Na 20 dagen van toediening kon MitoQ worden gedetecteerd in alle geteste weefsels en had de behandeling de afname van mitochondriale functie vertraagd in zowel het ruggenmerg als in de quadriceps spier.

“MitoQ verhoogde de overleving van de behandelende muizen met ongeveer 6%” zegt Patricia Cassina, MD, PhD en een ander belangrijk senior lid van het onderzoeksteam. “Dit kan klein lijken, maar is in lijn met het beste dat overige moleculen hebben laten zien in dit model waarbij de voortgang van de ziekte extreem snel verloopt en er slechts een klein tijdsvenster is voor mogelijkheden om de symptomen en overleving te verbeteren.” Radi voegt er aan toe dat MitoQ toediening ook resulteert in verbeterde spiersterkte, zoals gemeten via functionele testen in de dieren.

MitoQ heeft als voordeel dat het sinds zijn gebruik in de late jaren 1990 al op zijn veiligheid is getest in een aantal klinische studies bij de mens. Het Centrum voor Vrije Radicalen en Biomedisch Onderzoek evalueert momenteel de mogelijkheid om klinische studies met MitoQ uit te voeren om zijn effecten op ALS-patiënten te onderzoeken.

 

Vertaling: ALS Liga: Dirk

Bron: Digital Journal

Share