Japanners maken stamcellen uit wijsheidstanden
05-12-2008
Japanse wetenschappers zeiden vrijdag dat ze stamcellen afgeleid hebben uit wijsheidstanden, zo een andere weg openend om dodelijke ziektes te bestuderen zonder de ethische controverse in het gebruik van embryo’s.
Onderzoekers aan het overheidsgesteunde National Institute of Advanced Industrial Science and Technology zeiden dat ze stamcellen gecreëerd hebben van het type dat gevonden wordt in menselijke embryo’s, door het gebruik van verwijderde wijsheidstanden van een tienjarig meisje.
"Dit is op 2 manieren significant,” vertelde teamleader Hajime Ogushi aan AFP. "De ene is dat we de ethische kwesties van stamcellen kunnen omzeilen omdat wijsheidstanden toch weggegooid worden.
“We gebruiken ook tanden die 3 jaar geleden getrokken zijn, en die bewaard werden in een vriezer. Dat betekent dat het voor ons gemakkelijk is om deze bron aan stamcellen op te slaan.”
De aankondiging volgt op de baanbrekende ontdekking van vorig jaar door Amerikaanse en Japanse wetenschappers, dat ze stamcellen konden produceren uit huid, een bevinding die bejubeld werd door het Vaticaan en de Amerikaanse president George W. Bush.
Onderzoek met embryonale stamcellen – die kunnen ontwikkelen in verschillende organen of zenuwen – wordt geacht de mogelijkheden te bevatten om potentieel levens te redden door te helpen zoeken naar behandelingen voor ziektes zoals kanker en diabetes.
Maar tegen het onderzoek op embryo’s is een sterke tegenkanting van religieuze conservatieven, die argumenteren dat zulk onderzoek mensenlevens vernielt, zij het op zijn vroegste stadium van ontwikkeling.
In het nieuwe onderzoek, werden cellen geëxtraheerd uit de wijsheidstanden, en ontwikkelden gedurende ongeveer 35 dagen.
De onderzoekers testten ze dan, en ontdekten dat het stamcellen waren, die kunnen ontwikkelen in verschillende andere soorten van menselijke cellen, zei Ogushi.
Zoals bij de huidcel ontdekking van vorig jaar, zeiden de Japanse onderzoekers dat het een tijd zou duren om het gebruik van wijsheidstanden om te zetten in praktisch gebruik.
Ogushi schatte dat het tenminste 5 jaar zou duren om de methode in te schakelen in klinisch gebruikt zoals testbehandelingen van aangeboren botziektes.
"Omdat extracties van wijsheidstanden meestal gebeuren in tandklinieken, kunnen we veel donors van stamcellen verwachten,” zei hij.
“Dat stelt ons in staat om stamcellen te creëren van verschillende genetische codes, zo het risico uitsluitend dat het lichaam van een patiënt de getransplanteerde weefsels of organen zou afstoten,” voegde hij toe.
Hij was hoopvol dat de methode stamcellen zou produceren van verschillende genetische codes – het risico verminderend dat de lichamen van de patiënten de getransplanteerde weefsels of organen zou afstoten.
Theoretisch, zouden mensen die hun wijsheidstanden afgeven in hun jeugd, de stamcellen later kunnen gebruiken als ze een behandeling zouden nodig hebben.
Het onderzoekt gebruikt punten van de huidcel doorbraak van vorig jaar, dat een samenwerkingsinspanning was van onderzoekers aan de Kyoto University en de University of Wisconsin in Madison.
Het Kyoto University team, onder leiding van Shinya Yamanaka, genereerde menselijke stamcellen door 4 genen in te voeren in een staal van menselijke huid.
Ogushi voerde 3 van de 4 genen geïdentificeerd door Yamanaka in de wijsheidstanden in.
Japan, de grootste uitgever in wetenschappelijk onderzoek (na de Verenigde Staten), kondigde in december een plan van 10 biljoen yen (90 miljoen dollar) aan om stamcelonderzoek de komende 5 jaar verder te zetten.
Vertaling: Joke Mulleners
Bron: ALS Independence