Klinische studie FOCUS-C9 vordert; volledige gegevens verwacht in de eerste helft van 2023

09-12-2022

30-11-2022

Klinische studie FOCUS-C9 vordert; volledige gegevens verwacht in de eerste helft van 2023

De lopende studie onderzoekt de effecten van Wave Life Sciences' WVE-004

De lopende klinische studie van Wave Life Sciences' WVE-004 bij mensen met ALS en FTD geassocieerd met C9orf72-genmutaties is uitgebreid om een driemaandelijkse dosis van het medicijn te evalueren.

De beslissing om WVE-004 elke drie maanden toe te dienen was gebaseerd op de potentie en duurzaamheid van de effecten met andere doseringsregimes. Gegevens van alle groepen in de Fase 1b/2a FOCUS-C9 studie (NCT04931862) worden verwacht in de eerste helft van 2023, zei Wave in een persbericht van het bedrijf waarin het zijn financiële resultaten en bedrijfsupdates aankondigde.

Een open-label uitbreidingsstudie werd ook gestart voor degenen die de FOCUS-C9-studie voltooien.

C9orf72 genmutaties zijn een van de meest voorkomende genetische oorzaken van ALS en FTD. Normaal heeft dit gen een gebied waar zes "letters" van de genetische code (GGGGCC) enkele tientallen keren worden herhaald. Maar met ALS en FTD geassocieerde mutaties breiden deze herhalingen uit tot enkele honderden of duizenden, wat resulteert in abnormale eiwitten die geneigd zijn giftige klonters te vormen in de cellen.

WVE-004 werd ontworpen om de productie van deze toxische eiwitten te verminderen door in te grijpen in het boodschapper-RNA (mRNA) van het gen, een tussenliggende molecule die het gen produceert als een sjabloon voor het maken van het resulterende eiwit.

Experimenten in diermodellen hebben aangetoond dat het medicijn de toxische RNA-moleculen en kleine eiwitten die verband houden met C9orf72-mutaties krachtig kan verminderen, terwijl de gezonde C9orf72-eiwitproductie in de hersenen en het ruggenmerg behouden blijft.

Wave lanceerde vorig jaar FOCUS-C9 om de veiligheid en farmacologische eigenschappen van WVE-004 te evalueren bij mensen met ALS en/of FTD geassocieerd met C9orf72-mutaties. In het eerste deel van de studie kregen de deelnemers een enkele dosis WVE-004 of een placebo via een injectie via de ruggengraat (intrathecale injectie).

Eerste gegevens - onder meer van twee patiënten op een dosis van 10 mg van WVE-004, vier op een dosis van 30 mg, drie op een dosis van 60 mg en drie op een placebo - toonden aan dat de medicatie de poly(GP)-niveaus verminderde in alle actieve behandelingsgroepen.

Poly(GP) is een van de toxische eiwitten die worden geproduceerd uit de herhaalde uitbreidingsregio in C9orf72 en een belangrijke biomarker van ALS en FTD die verband houden met mutaties in dit gen. Op 85 dagen na de behandeling vertoonden de patiënten met de dosis van 30 mg een aanzienlijke afname van poly(GP) - maar liefst 34% in vergelijking met de placebogroep.

Aangezien poly(GP) tijdens de analyse nog steeds afnam, verlengde het bedrijf de observatieperiode van drie tot zes maanden om de maximale afname en de duur van de effecten na één enkele dosis vast te stellen.

FOCUS-C9 werd ook aangepast om extra patiënten op te nemen in de groepen van 20 mg en 30 mg enkele dosis, op basis van de duurzaamheid en werkzaamheid die in deze groep werden waargenomen.

Tot op heden was de frequentie van bijwerkingen vergelijkbaar tussen de WVE-004 en placebogroepen, waarbij de meeste mild tot matig van intensiteit waren. Vier deelnemers, waaronder één op een placebo, hadden ernstige of ernstige bijwerkingen, maar slechts één daarvan werd geacht verband te houden met WVE-004.

In Fase 2a krijgen de deelnemers meerdere doses WVE-004. Zes zullen gedurende vier maanden elke maand een dosis van 10 mg krijgen en de proef is uitgebreid om elke drie maanden doses van 10 en 20 mg te evalueren, 10 patiënten in elke groep.

Vertaling: Gerda Eynatten-Bové
                                                                                                                           
Bron: ALS News Today

FOCUS-C9 rekruteert in 

België
UZ Leuven    
Leuven, België, 3000
Contact: Rik Vandenberghe, MD, PhD 016344280 rik.vandenberghe@uz.kuleuven.ac.be   
Hoofdonderzoeker: Rik Vandenberghe, MD, PhD.  

Share