Een man hoopt dat technologie hem zal helpen zijn stem te behouden

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

07-04-2015

Een man met ALS hoopt dat de technologie hem zal helpen zijn stem te behouden.

Paul Feldman wil tegen zijn kinderen de woorden “ik hou van jullie” kunnen zeggen.

Hij heeft Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) sinds meer dan twee decennia en kan zijn armen en benen niet meer bewegen.

Tot zover werkt zijn stem nog, maar dat kan veranderen.

Feldman zei: “ik hoop dat de technologie me kan helpen om te communiceren”.

Een van de nieuwste tekst-naar-spraak programma’s dat op de markt verschenen is, is genaamd VocaliD. Het programma combineert de stem van een donor en de stem van een recipiënt om een unieke stem te creëren. Veel mensen gebruiken al type-to-talk apparaten maar dit is uniek omdat het een deel van de menselijke stem manipuleert en het vermengt met de stem van een donor.

Feldman kan nu beginnen met het opslaan van woorden en zinnen. Het proces neemt ruw geschat vier uur in beslag en de deelnemer moet 3500 zinnen lezen. De digitale opnamestudio is toegankelijk via Google Chrome en de opnames kunnen thuis gebeuren in een rustige kamer. Door dit nu te doen zal hij in de toekomst in staat zijn met zijn eigen stem te communiceren.

Feldman zegt dat hij er zich over verheugd dat er een product zal bestaan dat hem zal toestaan te zeggen “ik hou van jullie” met zijn eigen stem in plaats van die van een robot.

 

 

Vertaling: ALS Liga: Annie

Bron: 680 NEWS

Share