Melatonine vertraagt ALS-symptomen bij de muis
30-04-2013
Wanneer behandeld met injecties van melatonine, hebben muizen, gefokt om een ALS-achtige ziekte te ontwikkelen, later symptomen vertoond, langer overleefd en minder degeneratie van motorische neuronen in het ruggenmerg vertoond. (Krediet: "ampullen" via Shutterstock )
U. PITTSBURGH (VS) — injecties met melatonine vertraagden het begin van de symptomen en de dood in muizen met een ALS-achtige ziekte.
De bevindingen — die hormoonreceptoren in zenuwcellen aantonen, zouden de weg vrij kunnen maken voor nieuwe therapeutische benaderingen.
Jaarlijks worden ongeveer 5.000 mensen gediagnosticeerd met Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een neurodegeneratieve aandoening gekenmerkt door progressieve spierzwakte en de uiteindelijke dood als gevolg van het falen van de ademhalingsspieren. Maar de oorzaken van de ziekte zijn niet goed bekend, en dit frustreert de ontwikkeling van een remedie of zelfs van effectieve behandelingen.
Rechtstreeks uit de bron Lees de originele studie DOI: 10.1016/j.nbd.2013.03.008
Melatonine is een natuurlijk voorkomend hormoon dat het best bekend is voor haar rol in slaap regulering. Na meer dan duizend, door de FDA goedgekeurde, geneesmiddelen te screenen, enkele jaren geleden, hebben onderzoekers vastgesteld dat melatonine een krachtig antioxidant is dat de release van enzymen die apoptosis -of geprogrammeerde celdood- activeren, blokkeert.
"Onze experimenten tonen voor de eerste keer aan dat een gebrek aan melatonine en melatonine receptor 1, of MT1, gekoppeld is aan de progressie van ALS," zegt Robert Friedlander, professor neurochirurgie en neurobiologie aan de Universiteit van Pittsburgh School of Medicine en hoofdonderzoeker van de studie gepubliceerd inNeurobiology of Disease.
"We zagen vergelijkbare resultaten in een model van de ziekte van Huntington in een eerder project, dit suggereert dat vergelijkbare biochemische paden worden verstoord in deze uitdagende neurologische ziekten," zegt Friedlander.
In de hoop om de neurondood te stoppen in ALS net zoals zij in de ziekte van Huntington deden, behandelde het onderzoeksteam muizen, gefokt om een ALS-achtige ziekte te ontwikkelen, met injecties van melatonine of met een placebo. In vergelijking met onbehandelde dieren, ontwikkelde de melatonine groep later symptomen, overleefde langer, en had minder degeneratie van motorische neuronen in het ruggenmerg.
"Veel meer werk moet nog worden gedaan om deze mechanismen te ontrafelen voordat met melatonine of een middel hieraan verwant, menselijke proeven kunnen worden uitgevoerd om zijn nut te bepalen als ALS-behandeling," zegt Friedlander. "Ik vermoed dat een combinatie van stoffen die op deze trajecten inwerken nodig zal zijn om vooruitgang met deze verwoestende ziekte te maken."
Co-auteurs van het artikel zijn ook andere wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh, Harvard Medical School, Ohio State University, Weifang Geneeskundige Universiteit; Universiteit van Texas Medical School in Houston, VA Pittsburgh gezondheidszorg systeem, Bedford VA medische systeem in Boston, en St. Joseph's Hospital en Medical Center in Phoenix.
De National Institutes of Health, het Amerikaanse ministerie van defensie, en de vereniging Muscular Dystrophy financierden dit onderzoek.
Vertaling: ALS Liga: Anne
Bron: Universiteit van Pittsburgh