Mensen met verlamde arm kunnen smartphone gebruiken dankzij Dowell-app

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

29-05-2015

Smartphones zijn niet langer luxetoestellen zonder meer. Om dat niet te vergeten, hebben Koreaanse onderzoekers de app ‘Dowell’ ontworpen, waarmee personen met een verlamming in de arm of vergelijkbare medische aandoeningen ook eender welke smartphone kunnen gebruiken. 

Het project werd ontwikkeld door Zuid-Koreaanse onderzoekers aan de Seoul National University, in samenwerking met Samsung Electronics. Het werd voorgesteld op de 2015 Computer-Human Interaction Conference (CHI) in Seoul (Zuid-Korea). De app zal naar alle verwachtingen zeer binnenkort beschikbaar zijn in de Samsung App Store.

De Dowell-app is een ideale hulp voor mensen met een spierziekte, Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een beroerte of andere aandoeningen die het normaal functioneren van de arm bemoeilijken. Mensen met beperkte armbewegingen zullen op die manier eender welke smartphone gemakkelijk kunnen gebruiken. Het biedt een eenvoudige interface met menu's aan de vier kanten van het scherm, waarbij diverse gegevens kunnen worden verwerkt via verschillende methodes (samen ‘computergestuurde hulpmiddelen’ genoemd), zoals een trackball (rugmuis), een bewegingsgevoelige camera, een stick die met de mond wordt bediend om cursorbewegingen op het scherm te sturen en technologie die hoofdbewegingen kan volgen. Met deze app kunnen mensen items selecteren en slepen, door afbeeldingen bladeren of inzoomen op een bepaald item.

“Tot nu toe waren mensen met een handicap aan de bovenste ledematen beperkt tot PC’s als ze een computer wilden gebruiken”, aldus Ahn Hyun-jin, een student aan de Seoul National University’s Graduate School of Convergence Science and Technology die achter de ontwikkeling van deze app zit. Hij demonstreerde de mogelijkheden van Dowell met een smartphone gekoppeld aan een Headmouse Extreme, een optische sensor, en met een kleine rode sticker die op zijn bril werd bevestigd. Hij toonde het publiek hoe de draadloze sensor de bewegingen van de sticker kan volgen en de nodige inputs doorstuurt naar de app.

Ook werd het gebuik van zijwaartse hoofdbewegingen gedemonstreerd, om een cursor op het scherm te bedienen voor het navigeren door verschillende menu’s. Een menu wordt aangeklikt en geopend wanneer de cursor er langer dan twee seconden blijft opstaan. Ahn toonde ook een speciale rode trackball die gemakkelijk kan worden gebruikt door mensen met beperkte vingerbewegingen.

Vertaling: Barbara Bastiaansen

Bron: TNerd

Share