Nieuw AI-aangedreven platform wil ALS- patiënten helpen te communiceren

06-05-2024

Twee technologische ondernemingen en een non-profit-partner gaan een levensechte patiënten-avatar ontwikkelen

Onderzoekers hebben een nieuw AI-aangedreven avatarplatform voorgesteld — dus een systeem dat gebruikmaakt van artificiële intelligentie (AI) — om mensen met ALS te helpen te communiceren, zelfs als hun spraak en bewegingsvrijheid al erg zijn aangetast door de ziekte.

Het platform is het resultaat van de samenwerking tussen de tech-ondernemingen Lenovo en DeepBrain AI, en de Scott-Morgan Foundation, een non-profitorganisatie die zich toespitst op ondersteunende technologieën.

“Dit is een prachtig voorbeeld van het nog grotendeels onontgonnen potentieel van generatieve AI, zodat individuen kunnen genieten van een meer inclusieve toekomst”, zegt Scott Tease, vicevoorzitter en general manager van de afdeling Hoog-performante Informatica en AI bij Lenovo.

Het platform werd voorgesteld tijdens CES 2024, een tech-showcase die plaatsvond van 9 tot 12 januari in Las Vegas. Andrew Morgan, CEO van de Scott-Morgan Foundation, zegt dat de visie van zijn non-profitorganisatie “voortbouwt op haar toewijding aan het universele recht om erop vooruit te gaan dankzij technologie.”

“AI brengt werk waarmee we al jaren bezig zijn in een stroomversnelling, en dankzij onze briljante medewerkers wijzigt het toegankelijkheidslandschap voortdurend”, aldus Morgan. “Samen vormen we een baken van mogelijkheden — niet alleen voor mensen met ALS, maar voor iedereen.”

AI-aangedreven ondersteunend tech-platform wil mensen met een ernstige ziekte helpen
ALS wordt gekenmerkt door het progressieve afsterven en de aftakeling van de zenuwcellen die de vrijwillige bewegingen controleren. Dit leidt uiteindelijk tot verlamming, zodat communiceren moeilijk wordt.

DeepBrain heeft op AI gebaseerde avatars ontwikkeld — videoweergaven van het uiterlijk en de persoonlijkheid van individuen. Als onderdeel van een samenwerkingsverband met de Scott-Morgan Foundation, nam Lenovo het voortouw om deze technologie aan te passen aan mensen die lijden aan ALS of een andere ziekte. De bedoeling is hen in staat te stellen te communiceren zelfs al kunnen ze dat zelf lichamelijk niet meer.

“Onze expansieve oplossingen en onze ervaring inschakelen om deze grote menselijke uitdagingen aan te gaan, vormt een ware passie voor ons”, zegt Tease.

Eric Jang, CEO van DeepBrain AI, zegt dat zijn onderneming AI-aangedreven technologie wil gebruiken “om iedereen te voorzien van een hyperrealistische avatar”.

“We staan steeds opnieuw versteld van de nieuwe manieren die onze partners en klanten bedenken om om te gaan met AI-video's”, aldus Jang. “De mensen van Lenovo waren zo vooruitziend hun visie te delen over de manier waarop deze technologie kan worden geïmplementeerd als component van een ondersteunend technologieplatform.”

Erin Taylor — een 24-jarige vrouw die werd gediagnosticeerd met ALS — was bereid proof-of-concept te zijn en werd in een studio van top tot teen gefilmd. Met die beelden werd dan een voor 96% levensechte avatar gecreëerd, die tijdens CES 2024 werd voorgesteld.

Taylor woont met haar moeder in Californië en maakte carrière als botanist en bosbeheerder toen ze te kampen kreeg met “een korte opeenvolging van verergerende symptomen”, wat leidde tot haar diagnose.

“We voelden ons totaal verloren en we waren dankbaar dat de Scott-Morgan Foundation ons uitnodigde om mee te werken aan een veelbelovend toekomstproject”, zegt Taylor.

De avatar is op zich al ongelofelijk, maar het belangrijkste voor mij is dat hij de levens kan veranderen van mensen met ALS of een andere ziekte — een manier om te tonen dat de toekomst nog altijd rooskleurig kan zijn.

Lenovo heeft ook van AI gebruikgemaakt om typgedrag te voorspellen. Zo kunnen mensen met ALS of een andere motorische ziekte toch het juiste woord vinden als een traditioneel toetsenbord of een spraak-tekstsysteem niet langer toereikend zijn.

De onderzoekers willen dit systeem integreren met de avatar en een eye-tracking-toetsenbord opdat mensen die lijden aan een ziekte als ALS ook van zich kunnen laten horen in de digitale ruimte.

“Ik twijfel er niet aan dat dit proof-of-concept slechts het opstapje vormt tot nog veel opzienbarender ontdekkingen”, aldus Morgan.

“Onze stichting is gefundeerd op de droom dat technologie, en dan vooral AI, zware aandoeningen de baas kan om de mensen hun recht op creativiteit, connectiviteit en levensvreugde terug te geven. Daar maken we voortdurend werk van”, voegt Morgan er nog aan toe.

Voor Taylor telt vooral het einddoel.

“De avatar is op zich al ongelofelijk, maar het belangrijkste voor mij is dat hij de levens kan veranderen van mensen met ALS of een andere ziekte — een manier om te tonen dat de toekomst nog altijd rooskleurig kan zijn”, zo besluit ze.

Vertaling: Bart De Becker
Bron: ALS News Today
 

Share