Nieuw varkensmodel spoort mogelijk ALS sneller op in de eerste stadia

28-02-2023

31 januari 2023

Nieuw varkensmodel spoort mogelijk ALS sneller op in de eerste stadia (verkorte versie)

Langere periode voor de eerste symptomen versnelt mogelijk onderzoek naar ALS en naar therapie

Een nieuw varkensmodel voor ALS geeft de graduele motorneuronverlies en ziekteverloop nauwkeuriger weer bij patiënten. Bovendien kan het de ontwikkeling naar ALS-behandelingen, celgebaseerde therapieën en therapieën met genen versnellen, aldus onderzoekers.

Het model is drager van een mutatie in het SOD1-gen, een onderliggende oorzaak voor familiaire ALS. Daarnaast kent het varkensmodel een langere presymptomatische periode dan ALS bij muismodellen. Die wordt gekenmerkt door een snelle achteruitgang van de ziekte.

Het varkensmodel, dat werd onderzocht voor de eerste motorische symptomen, deelt veel kenmerken met patiënten en met modellen bij muizen, zoals onder meer schade aan motorneurons die worden veroorzaakt door de toxische opstapeling van de SOD1-proteïne.

“Neurodegeneratie ontwikkelt zich nog voor de patiënt zich bewust wordt van motorische symptomen en voor hij medische hulp zoekt” zodat “er vroeg bij zijn essentieel is”, aldus de onderzoekers. “De varkens in deze studie toonden aan dat ze nuttig zijn om de effectiviteit van therapeutische interventies in te schatten vóór de eerste neurologische symptomen.” 

Vertaling: Vincent De Vocht
Bron: ALS News Today

Share