Nuedexta, meer dan emotioneel?

02-11-2012 

Gepost door Michelle Pflumm, Ph.D.

  

  

  Een dynamisch duo? Nuedexta bevat dextromethorphan (DM) (boven) en een kleine hoeveelheid kinidine om de DM afbraak te vertragen.

 

 

Een van de grootste angsten voor mensen met ALS is de mogelijkheid om te kunnen spreken te verliezen. Voor velen is dat een uitdaging die zich laat aandient in het ziekteverloop. Maar voor mensen met bulbaire aanzet van ALS behoren de spraakstoornissen bij de eerste tekens van de ziekte.

Nu, VS-onderzoekers maken zich klaar om een medicijn te evalueren dat mensen met ALS zou kunnen helpen wat bulbaire controle te behouden. Het medicament, Nuedexta genoemd, wordt actueel gebruikt in de VS om mensen, waaronder zij met ALS, hun emoties te helpen controleren.

Nuedexta is een van minstens drie actueel of spoedig te evalueren medicamenten die de levenskwaliteit van ALS-patiënten zouden kunnen verbeteren.

“Als je de levenskwaliteit kan verbeteren,” zegt de Centrum voor Neurologische Studie (CNS) neuroloog Richard Alan Smith MD, leider van de studie, “dan biedt dat echte vooruitgang in het aanpakken van de aandoening en het verschaffen van ondersteuning aan de patiënten.” 

De klinische test is een van een aantal studies binnen de groeiende “TREAT ALS” portefeuille, een ALS Association initiatief dat opkomende medicijnen naar de kliniek helpt duwen.

CNS wetenschappers vermoedden al van in de 1990’s dat dextromethorphan (DM), een neuroprotectieve substantie, zou behulpzaam kunnen zijn voor mensen met ALS door de ziekteprogressie te vertragen. Maar wanneer mensen met ALS startten met het innemen van de medicatie in een kleine fase I studie, dan merkte het team iets anders op. DM hielp mensen met ALS hun emoties te controleren.

Daaropvolgende fase II en fase III klinische testen in de vroege en mid jaren 2000’s toonden dat het aantal oncontroleerbare huil- en lachbuien met 50% daalde.

De aandoening bekend als pseudobulbair affect (PBA) komt voor in ongeveer 20% - 50% van mensen met ALS. PBA wordt ervan verdacht op te treden ingevolge de structurele schade die onderhouden wordt door bepaalde delen van de hersenen die de emoties controleren.

Het medicijn, geherformuleerd en Nuedexta genoemd, werd goedgekeurd door de FDA voor het behandelen van PBA in oktober 2010.

 

Spreken

  

  

    

Om te spreken, wellicht te dromen.

Wetenschappers vermoeden dat DM receptoren zou kunnen stimuleren die motorneuronen opsmukken in de hersenstam om mensen te helpen spreken en slikken. Aangepast uit Longone, P. et al. (2011).  

  

 

 

Nuedexta, nochtans, zou voor mensen met ALS meer kunnen doen dan hun emoties onder controle houden.

Een toenemend aantal mensen met ALS die Nuedexta nemen voor PBA blijken volgens anekdotische observaties tekens te tonen van verbetering in de mate en kwaliteit van hun spraak en hun mogelijkheden om te slikken.

“Nuedexta kan helpen om PBA te reduceren. We weten dat,” zegt Rich Bedlack MA PhD MS, neuroloog aan de Duke University School of Medicine. "Maar wat schokkerend is is dat het medicament, op zijn minst tijdelijk, (bulbaire) dysfunctie kan verbeteren wanneer de bovenste motorische zenuwcellen het slecht doen.” 

Het medicament, agerend op receptoren die motorische neuronen in de hersenstam opsmukken, zou ook mensen met ALS kunnen helpen hun bulbaire controle te behouden.

Nu, het VS team maakt zich klaar om Nuedexta in de test te stoppen met mensen met ALS die moeite hebben met spreken of slikken. De placebo-gecontroleerde gerandomiseerde dubbelblind klinische test staat op het punt uitgevoerd te worden bij 7 noordoost ALS Consortium (NEALS) locaties in de VS waaronder het Massachusetts General Hospital. Alle deelnemers zullen behandeld worden met Nuedexta en placebo opeenvolgend gedurende 30 dagen van mekaar gescheiden door een 10-15 dagen uitloopperiode. Primaire uitkomsten bevatten: zelf aangegeven en door clinici beoordeelde verbeteringen in spraakkwaliteit en in slikmogelijkheden. Andere uitkomsten bevatten: ALS-FRS. 60 mensen met ALS worden verwacht deel te nemen.

De test wordt gepland te beginnen in de herfst van 2012.

Dit is het eerste medicijn dat getest zal worden specifiek om mensen met ALS te helpen spreken en slikken.

“We kunnen compenseren voor mogelijkheden die mensen verliezen maar we zijn onbekwaam gebleken om deze problemen aan te pakken en hen te verbeteren,” zegt Bedlack. “Nu, voor het eerst, beginnen we dingen zo te zien.”

 

Vertaling: Hendrik CLARA

Bron: ALS TDI

 

Maatstaf Vooral de CNS-bulbaire functieschaal, een zelfbeoordeelde maat (zie hieronder) ontwikkeld in samenwerking met Patientslikeme, zal gebruikt worden om Nuedexta’s mogelijkheid te beoordelen om mensen met ALS te helpen spreken en slikken. Welwillend ter beschikking gesteld door Paul Wicks PhD. Gereproduceerd met toelating.

 

Slikken Spreken Speeksel
1. Slikken is een probleem 1. Ik ben moeilijk te verstaan 1. Overvloedige speekselvorming is mij een zorg
2. Snijden van mijn voedsel in kleinere stukken maakt het makkelijker om te kauwen en slikken 2. Om begrepen te worden herhaal ik mijzelf 2. Ik neem medicatie om zeveren te controleren
3. Om voedsel naar binnen te krijgen ben ik overgestapt naar zacht voedsel 3. Mensen die mij verstaan vertellen aan andere mensen wat ik zei 3. Speeksel doet me mij verslikken
4. Bij het slikken verslik ik mij 4. Om te communiceren schrijf ik dingen neer of gebruik middelen als een computer 4. Zeveren frustreert mij of maakt mij gegeneerd
5. Het eten vergt meer tijd 5. Ik spreek minder omdat het zoveel moeite kost 5. ’s Ochtends merk ik speeksel op mijn kussen
6. Mijn gewicht daalt omdat ik niet normaal kan eten 6. Mijn spraak is trager dan gewoonlijk 6. Mijn mond moet afgekuist worden om zeveren te voorkomen
7. Voedsel geraakt vast in mijn keel 7. Het is moeilijk voor mensen om mij te horen 7. Mijn speekselvloed is niet meer beheersbaar
Share