Nieuwe moleculaire structuren worden geassocieerd met ALS
22-01-2021
Onderzoekers aan de Universiteit van Sevilla en de Universiteit van Pavia hebben een verband ontdekt tussen amyotrofische laterale sclerose (ALS) en de accumulatie van DNA/RNA-hybriden in het genoom. De accumulatie van deze hybriden brengt veel schade toe aan het genoom en verhoogt de genetische instabiliteit. Op basis van deze bevinding kan de moleculaire basis van de ziekte beter worden begrepen en kunnen nieuwe oplossingen worden uitgewerkt om de ziekte te beperken.
Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een neurodegeneratieve ziekte van het centrale zenuwstelsel, die leidt tot progressieve degeneratie van de motorische neuronen, met spierverlamming tot gevolg. Deze ziekte is geclassificeerd als een zeldzame ziekte. Ondanks de inspanningen om de moleculaire basis van de ziekte te begrijpen en het onderzoek naar behandelingen die de ziekteprogressie op zijn minst zouden kunnen afremmen, is er geen genezing mogelijk.
In het CABIMER-centrum heeft de groep aan de Universiteit van Sevilla, onder leiding van professor Andrés Aguilera, in samenwerking met de groep van Dr. Cristina Cereda, van de Mondino Foundation aan de Universiteit van Pavia, een verband vastgesteld tussen deze ziekte en de accumulatie van DNA/RNA-hybriden in het genoom. De onderzoekers constateerden dat patiënt-afgeleide mutaties in TDP-43, een eiwit in het RNA-metabolisme dat met ALS wordt geassocieerd, leiden tot de accumulatie van deze hybriden in zowel neuronale als niet-neuronale cellen. Dit veroorzaakt veel schade aan het genoom en genetische instabiliteit.
Dankzij deze ontdekking is er een nieuw beeld ontstaan van de moleculaire basis van de ziekte ten opzichte van de rol van het TDP-43-eiwit in het cellulaire cytoplasma. De onderzochte mutaties veroorzaken een tekort aan TDP-43 in de celkern, waardoor deze afwijkende structuren zich in het DNA opstapelen. Dit onderzoek biedt nieuwe mogelijkheden om de moleculaire basis van de ziekte te doorgronden, evenals nieuwe benaderingen om de ziekteprogressie tegen te gaan.
Vertaling: Emilie Poissonnier
Bron: EurekAlert!