Tips voor een zomerreis

26-07-2011

Door Barbara Bronson Gray

Met de zomermaanden in aantocht is het alsof de drang te reizen in ieders DNA zit. Maar voor mensen met ALS en hun families is het bijzonder belangrijk vooruit te plannen om te verzekeren dat je noden vervuld zullen worden op elk onderdeel van de reis.

Vooreerst is er een groot aandachtspunt: ga goed om met uw verwachtingen. Vakantie en reizen zijn absoluut moeilijker wanneer je ALS hebt, en als je niet wat anticipeert op sommige uitdagingen, dan zou je zelf en de mensen met wie je reist wel eens gefrustreerd en ontgoocheld kunnen zijn. Focus op de voordelen, de nieuwe ervaringen, de kans om familie en vrienden te zien, uit je dagelijkse routing te geraken, en gewoon plezier te hebben. Probeer niet je reizen met ALS te vergelijken met reizen die je in voorgaande jaren maakte.

Maak zeker extra tijd in te rekenen om af te rekenen met uitdagingen waarmee je dagelijks geconfronteerd zou kunnen worden. Het kan moeilijker zijn gekleed en vroeg klaar te geraken, en het zal waarschijnlijk langer tijd vergen om in en uit wagens, bussen, treinen en vliegtuigen te geraken. Plan ook elke dag tijd voor rust en ontspanning. Je zal de pause appreciëren.

Neem dingen mee die je toelaten comfortabeler te reizen, rusten en slapen. Er bestaat een grote variatie aan opblaasbare kussens, draagbare vederbedden, wegwerpartikelen, drukkousen, en veel meer dat beschikbaar is via reiscatalogi en sommige handels in medische benodigdheden.

Het is ook nog belangrijker dan voorheen voorbereid te zijn en uw huiswerk te maken. Bel het hotel rechtstreeks op om te vragen naar faciliteiten en om uw noden mee te delen in verband met rolstoeltoegankelijkheid, zijdelingse baren in de douche en douchestoelen, een kamer dichtbij de lift, enz. Als je in een hotel verblijft, zorg ervoor dat uw kamer op het gelijkvloers ligt zodat je buiten kan geraken zonder de lift (frequent geblokkeerd tijdens urgenties) of de trappen te moeten gebruiken. Als je rijdt, stippel de route dan zorgvuldig uit en noteer de ruststopplaatsen en de plaatsen om te tanken en om een maaltijd of een snack te nemen.

Probeer musea, parken en botanische tuinen en avondconcerten te bezoeken op rustiger dagen. Vermijd weekends en piekperiodes en vraag naar verlengde openingsuren. Veel evenementen zijn laat open tijdens een of twee dagen per week en zijn veel minder druk op die tijden. Bel ook de vliegmaatschappij op om er zeker van te zijn dat ze BiPAP apparaten of ademhalingstoestellen, een rolstoel, looprek of ander hulpmiddel waarop je rekent aankunnen. Sommige grote vlieghavens, musea, themaparken, sportstadia en shoppingcenters hebben rolstoelen en scooters beschikbaar om uit te lenen, en je zou er misschien op voorhand een kunnen reserveren voor uw bezoek. Ook als je niet routinegewijs een rolstoel of scooter gebruikt kan het dat je er een wil alleen maar om meer ruimte te hebben of om je energie te sparen.

Nu we het over voorbereid zijn hebben, maak zeker dat je zorgvuldig op voorhand nadenkt over je potentiële medische noden. Draag een medische waarschuwingsbadge en breng een gedetailleerde brief mee van uw arts waarin je medische toestand, medicatie en recente testresultaten of procedures in uitgelegd worden zodat je een andere arts snel op de hoogte kan brengen. De brief kan ook aan de vliegmaatschappijen duidelijk maken welke bijzondere accommodatie je nodig hebt. Als je voorgeschreven medicatie meebrengt op een vlucht, maak dan zeker dat de bijsluiters er bij zitten en dat de geneesmiddelen in je handbagage zitten.

Voor je vertrekt, het is verstandig wat research te doen rond de gebieden waarheen je zal reizen en het dichtsbijgelegen ziekenhuis te identificeren, alleen maar voor het geval je het zou nodig hebben. Voor meer informatie kan je de International Association for Medical Assistance to Travelers contacteren (www.iamat.org). Wees ook zeker dat je de namen en telefoonnummers mee hebt van je belangrijkste artsen en apothekers, en volledige verzekeringsinformatie.

Als je naar het buitenland reist, bevraag je dan eerst bij je eigen mutualiteit.

En op het einde van elke dag, en als je weer thuis komt van je reis, zou het kunnen zijn dat je vindt dat je niet zoveel hebt kunnen bezoeken dan in het verleden. Het is mogelijk dat je niet alles zag of alles deed wat je gepland had.  Maar dat is OK. Het doel van reizen is te zien, en te genieten, en te doen wat je kan, en dat zal je zeker gedaan hebben!

 

 Vertaling: Hendrik Clara

Bron: The Exchange

Share