Nieuwe abnormale proteïne zou kunnen bijdragen tot de diagnose en mogelijk de behandeling van ALS en FTLD.

14-02-2013

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neuron, zou een nieuwe proteïne geïdentificeerd zijn die kan bijdragen om neurodegeneratieve ziekten zoals ALS en FTLD te diagnosticeren. Het lijkt er op dat de nieuw aangetroffen proteïne, die mogelijk zou kunnen fungeren als marker voor de ziekten, resulteert uit genetische abnormaliteiten. Senior auteur Dr. Leonard Petrucelli, Hoofd Neurowetenschappen in Mayo Kliniek Florida, stelt dat bij het identificeren van deze proteïne, die abnormaal cumuleert in de hersenen van de patiënten, ontdekt werd dat het niet alleen een biomarker betrof, maar ook een potentiële behandelingspiste voor die vreselijke ziekten. Dr. Petrucelli en zijn team ontdekten de proteïne bij het bestuderen van hersenweefsel van patiënten met ALS en met FTLD. C9RANT, de nieuw geïdentificeerde proteïne, komt voor als gevolg van herhaling van sequenties van nucleotiden in de niet-coderende regio’s van het gen C9ORF72.

Het dient opgemerkt te worden dat dit proteïne geïdentificeerd werd nadat de onderzoekers een antistof specifiek voor C9RANT gecreëerd hadden. Blijkbaar bezitten patiënten die de C9ORF72 genmutatie dragen ook de proteïne C9ORF72 in het hersenvocht en dat zou kunnen bijdragen om niet alleen ALS of FTLD bij patiënten te identificeren, maar ook om patiënten met een hoog risico op te sporen. Met andere woorden is C9RANT niet alleen een indicator voor ziekte maar ook een voorspellende factor. “Eenvoudig gesteld, een fout in het in hoge mate gereguleerde cellulair proces waarin proteïnen voortgebracht worden veroorzaakt de abnormale productie van C9RANT”, legt Dr. Petrucelli.
 

Onderzoekers vinden onverwachte ontdekking, die een nieuw doelwit kan aanwijzen voor ALS-therapie

Door: The ALS Association 12 Februari 2013

De studie werd uitgevoerd door Peter Ash en Kevin Bieniek onder leiding van Leonard Petrucelli, Ph. D., van de Mayo Kliniek in Jacsonville Florida. Er werd aangetoond dat mutaties in het C9ORF72 gen de oorzaak zijn dat cellen een ongewone proteïne-achtige molecule creëren die niet aangetroffen wordt bij gezonde mensen of bij mensen met andere neurologische ziekten. Mutaties in het C9ORF72 gen staan in voor 20 tot 40 % van de familiale ALS. De mutatie veroorzaakt dat cellen lange, repetitieve kettingen creëren van een cellulaire molecule, RNA genaamd.

De onderzoekers ontdekten dat de proteïne makende machinatie van de cel vastklinkt aan dat repetitief RNA. Zo wordt een proteïne-achtige keten, een RAN-uitgedrukte peptide, gecreëerd die de onderzoekers C9RANT hebben gedoopt. De repetitieve structuur van de peptide zorgt er voor dat het aan zichzelf vastkleeft en de onderzoekers vonden klompjes van die peptide in de hersenen van patiënten die aan ALS gestorven waren.

Het blijft nog een raadsel of die peptiden bijdragen tot de ziekte of dat zij er niet bij betrokken zijn. Maar hoe het ook is, de peptiden leveren de onderzoekers een specifieke een specifieke marker voor ALS, veroorzaakt door het C9ORF72 gen en potentieel een manier om de activiteit van de ziekte te meten en ook van de reactie op therapie.

“Die ontdekking verduidelijkt de complexiteit van het ziekteproces van ALS,” zegt Lucie Bruijn de hoofdwetenschapper van de ALS Associatie. “Maar het kan ook een nieuw raam openen op het proces en een manier aanbieden om op te sporen hoe neuronen reageren op behandelingen van deze vorm van de ziekte. En in deze zin zou de ontdekking een belangrijke stap voorwaarts kunnen zijn.”

Dr. Petrocelli voegt er aan toe: “Net zoals nieuwe therapieën ontwikkeld worden om de proteïne aggregaten af te breken die geassocieerd worden met Alzheimer’s en Parkinson’s, kan het ontwikkelen van een therapeutische strategie gericht op C9RAN aggregaten uiteindelijk ook voordelig uitdraaien.”

 

Vertaling: ALS Liga: Dirk

Bron: Doctor Tipster / The Sacramento Bee

Share