Cognitie in ALS meten is weten

23-07-2013

Cognitie herbedenken in ALS Een nieuwe multi-domein screening meetmethode is gericht op het identificeren van cognitieve veranderingen in mensen met ALS.

Bijna 50% van de mensen met ALS, volgens sommige ramingen, hebben cognitieve problemen. Maar voor veel mensen met ALS blijven deze veranderingen vaak onopgemerkt.

Bestaande meetmethoden zoeken vaak naar problemen met kritisch denken en het oplossen van problemen (uitvoeringsfunctie)- en vergeten mogelijke problemen met het uitdrukken van gedachten, interpreteren van emoties en produceren van woorden. Bovendien zijn veel van deze hulpprogramma's ontworpen voor mensen met andere neurologische aandoeningen; en niet voor de fysieke uitdagingen die inherent zijn aan de ziekte.

De neuropsychologe Sharon Abrahams, PhD, van de Universiteit van Edinburgh hoopt nu dat nu door de invoering van deze multi-domein test genaamd Edinburgh cognitieve en gedrags test (ECAS), te veranderen. De 15 tot 20 minuten durende test, ontworpen voor gezondheidswerkers, is gericht op het identificeren van mensen met cognitieve problemen en dit zo snel mogelijk in de hoop om beter hun ziekte aan te pakken.

Voor de komende ENCALS 2013 vergadering, sprak Michelle Pflumm, PhD, van ALS Association, met Sharon Abrahams, PhD, over ons toenemend begrip van cognitieve veranderingen in ALS en de impact van de ECAS in de toekomst.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: ALS TDI

Cognitieve wijzigingen voorspellen functionele achteruitgang - Klik hier

Veranderingen in cognitie en gedrag bij ALS - Klik hier

Share