Koreaanse ontdekking kan leiden tot geneesmiddel

09-08-2013

De ontdekking van een Koreaans onderzoeksteam kan leiden tot een ALS-geneesmiddel ontwikkeling.

Korea University Professor Choi Eui-ju leidt het onderzoeksteam (photo courtesy of the Ministry of Science, ICT & Future Planning).

Een Koreaans onderzoeksteam heeft een mogelijke oorzaak voor Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) gevonden. Ze ontdekten de boosdoener in een kinase genaamd mammalian sterile 20 (STE20)-like kinase 1 (MST1).

Tot nu toe is Riluzole het enigste geneesmiddel dat ALS kan behandelen, maar ook enkel door de overlevingskansen te verlengen van 3 tot 6 maanden.

Onder deze omstandigheden, ontdekte het studieteam van de Korea University, onder leiding van professor Choi Eui-ju, dat de activering van MST1 verantwoordelijk kan zijn voor de oxidatieve stress-gemedieerde celdood in motor neuronen tijdens de ALS-pathologie, een mijlpaal ontdekking die zou kunnen leiden tot een nieuwe geneesmiddel behandeling van de zeldzame, ongeneeslijke ziekte.

In de recente studie, bestudeerden de onderzoekers hoe oxidatieve schade veroorzaakt door mutant superoxide dismutase 1 (SOD1), een gen waarvan de mutaties zijn gekoppeld aan ALS, leidt tot selectieve neuronale dood.

De afbeelding toont aan dat MST1 meer geactiveerd wordt in het lumbale ruggenmerg van een ALS geval (rechts)
dan zijn controle indien vergeleken met de immuno-kleuring methode (foto met dank aan MSIP).

 
Het team van Choi observeerde de activeringsfase van MST1 in het lumbale ruggenmerg van ALS muismodellen en de neuronale toxiciteit die MST1 zou kunnen bemiddelen.

Het onderzoek toonde aan dat muizen, drager van een mutant menselijk SOD1 gen (mSOD1), MST1 activeerden en concludeerde dat oxidatieve stress veroorzaakt door mSOD1 de kinaseactivering bevorderde.

Zij vonden ook dat MST1 werd geactiveerd door fosforylatie in motor neuronen en niet in de astrocyten in het lumbale ruggenmerg van een ALS muismodel

daarenboven, als ze het MST1 verwijderden in een ALS muis, door kruiskoppeling met een MST1 knockout, werd het ALS –fenotype van de muis aanzienelijk vertraagd en het proefdier had een verbeterde motor neuron levensvatbaarheid dat leidde tot een toename van de overlevingsratio.

Een ALS muismodel toont een verminderde overlevingskans (linksboven), neuronale dood (rechtsboven), en abnormaal looppatroon (onderaan), te wijten aan myatrofie, maar wanneer MST1 verwijderd wordt, vertonen de symptomen een teken van versoepeling (foto met dank aan MSIP).

 
Het team heeft ook het verloop onderzocht waardoor de MST1 een activering ondergaat bij de ALS-modellen.

Zij vonden dat TRX1, co-immuno-precipitaten met het lumbale ruggenmerg MST1 van de MST1 controledieren, de kinase afremden, maar niet iin het geval van de MST1 modellen.

Deze resultaten impliceren dat MST1 in de ALS-modellen is gescheiden van zijn inhibitor TRX1 en de dimerization activeert MST1.

Deze bevindingen impliceren MST1 als een belangrijke bemiddelaar is van ALS-geassocieerde neurodegeneratie en ook als een potentiële therapeutische leidraad voor de behandeling van ALS.

Door Sohn Ji-ae

 

Vertaling: ALS Liga: Karla

Bron: Korea.net

Share