Iemand aannemen

24-11-2010

Advies uit het veld: Iemand aannemen

Sandra Lesher Stuban is een erkende verpleegster die als 38-jarige luitenant-kolonel in het leger was toen zij een diagnose van ALS kreeg. Zij is de auteur van De Dochter van de Slager: de geschiedenis van een legerverpleegster met ALS, waarin zij haar wedervaren open en eerlijk beschrijft. Hoewel zij volledig verlamd is en een respirator gebruikt, leidt zij een actief leven als schrijfster, verpleegverantwoordelijke en moeder van een 14-jarige zoon.

Vraag: Ik denk dat ik iemand moet aannemen om me te helpen. Zoiets heb ik vroeger nooit gedaan en ik ben zenuwachtig. Kunt u me raad geven, zodat ik geen vergissingen bega?

Antwoord: Een assistent(e) in je huis hebben kan zeker een enorm voordeel zijn. Niet alleen verlicht het de last voor je huisgenoten maar het geeft je ook de verantwoordelijkheid terug om je huishouden en activiteiten te beheren. Om van wal te steken zijn wat planning en budgettering nodig.

Beslis vooreerst waar je je advertentie voor hulp wil plaatsen. Een lokaal nieuwsblad is een goede plaats om te beginnen, of een bekend online kanaal of eender welk lokaal advertentieblad. Formuleer je advertentie heel zorgvuldig. Beslis vooraf ook hoeveel uren per dag je hulp nodig hebt en hoeveel je die persoon wilt betalen binnen je budget.

Ten tweede, bereid je op veel telefoontjes voor. In de huidige economische context krijg je misschien massa’s reacties, wees dus voorbereid. Ik vind het nuttig om vanaf het eerste telefoongesprek notities te nemen over elke kandida(a)t(e). Plan vervolgens een interview voor elke kandida(a)t(e). Dit is zeer tijdrovend maar ook heel nuttig.

Ten derde, maak je klaar voor de interviews. Ik maak graag een lijstje op van mijn verwachtingen en de jobinhoud en vraag de kandida(a)t(e) om het luidop te lezen. Dit heeft twee bedoelingen: er is geen misverstand over wat de job inhoudt en het identificeert degenen met leesproblemen. Je lijst kan zaken bevatten zoals boodschappen doen, maaltijden bereiden, kinderen naar activiteiten brengen, de hond uitlaten, je helpen met dingen die je niet meer kan, je helpen bij het baden, toiletteren, aankleden, lopen, eten, met je naar buiten gaan en nog veel meer. Bereid je vragen goed voor, zoals: welke ervaring heb je? Heb je ooit een job gehad als deze? Waarom zou ik jou kiezen? Hoe zou je jezelf beschrijven? Als de kandida(a)t(e) een erkende hulpverpleegster is, vraag hun certificaat. Vraag ook twee referenties. En tenslotte, noteer je opmerkingen en impressies.

Ten vierde, maak je keuze. Na je notities bekeken te hebben en contact gehad te hebben met referenties, kies de ideale kandida(a)t(e). Die persoon hoeft niet noodzakelijk een erkende verpleeghulp te zijn, een gewoonweg zorgzaam persoon kan de perfecte keuze zijn.

Het hebben van een hulp in je huis kan de spanning verminderen en de kwaliteit van je leven verbeteren. En vaak wordt die persoon als het ware een lid van de familie.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Share