Zo kan je blijven douchen

24-11-2010

Sandra Lesher Stuban, een gediplomeerde verpleegkundige, kreeg de diagnose ALS op haar 38 jaar toen ze als nog luitenant-kolonel in het Amerikaanse leger actief was. Zij is de schrijfster van The Butcher’s Daughter: The Story of an Army Nurse with ALS (De Beenhouwersdochter: Het Verhaal van een Legerverpleegster met ALS) waarin zij haar levensloop open en eerlijk beschrijft. Hoewel zij volledig verlamd is en kunstmatig beademd wordt, leeft zij een actief leven als schrijfster, hoofdverpleegster en als moeder van een 14 jaar oude zoon.

Ik vroeg haar: Ik genoot altijd van lange hete douches met geurige zepen. Zal ik mijn douches moeten opgeven naarmate ALS voortschrijdt? En wat wanneer ik uiteindelijk een tracheotomie en een beademingstoestel zal hebben?

Antwoord (van Sandra Stuban):

Douchen is één van die dingen die wij meestal als vanzelfsprekend beschouwen tot wij geconfronteerd worden met het vooruitzicht om het zonder te moeten doen. Een douche nemen is absoluut mogelijk doorheen alle stadia van verlamming zelfs totdat je kunstmatig beademd wordt. Je moet wel je behoeftes vooraf inschatten, de noodzakelijke veranderingen plannen en ook doorvoeren. Zodra alles klaar is en de hindernissen opgeruimd zijn, kan douchen gemakkelijk een onderdeel van uw routine blijven. Hier zijn sommige tips om dit waar te maken.

Heb je een badkuipdouche: er is een douchestoel op een metalen frame verkrijgbaar met een glijdende zitting om je te verplaatsen van buiten de badkuip naar binnen. Zo overkom je de gevaarlijke verplaatsingen in een gladde badkuip.

Heb je een douchecabine: overweeg een verbouwing naar een inloopdouche (inrijdouche). De meest aangepaste en comfortabele optie indien je de mogelijkheid hebt. Ook hier is een douchestoel nodig. Waarschijnlijk zal je ooit een rollende toiletstoel nodig hebben om over uw bestaande toilet schuiven, dus stel ik voor dat je er meteen één aanschaft die ook als douchestoel kan dienen. Best kies je voor een hoge rugsteun en stevige armsteunen.

Een handdouche is noodzakelijkheid. Aangezien je jezelf niet meer voortdurend kan bewegen, moet je het water naar u toe kunnen richten. Zo geef je jezelf een aangename continue stroom of mik je doelgericht op één lichaamsplek zoals jouw hoofdhaar of jouw achterste.

Douchen met tracheotomie en beademingstoestel is weinig speciaals. Het beademingstoestel blijft buiten het douchegordijn en aangezien de kringloop (aanvoerbuis) een gesloten systeem is, is het water dat erop valt onschadelijk. Voor extra bescherming van de tracheotomie vouw ik een plastic vuilniszak op tot een repel van 10 cm, ik snij er een klein gaatje in voor de tracheotomie, en knoop het dan rond mijn hals.

Ja, ook ik genoot altijd van lange hete douches. En dat doe ik nog steeds.

 

Vertaling: Koen De Vleeschauwer

Bron: The Exchange

Share