Euro-2008 - Doping: De dopingzaken in het voetbal

27-08-2008

Niet sluitende chronologie van dopingzaken in het voetbal, vóór de start van Euro 2008:

- In 1977, bekent de Duitse Franz Beckenbauer, een grote ster in de jaren 70, aan het magazine Stern: ‘Ik heb een bepaalde methode om op top niveau te presteren: de injectie van mijn eigen bloed’ (homologe transfusie).

- In zijn boek ‘Verlengingen van de hel’, weidt de international Jose Touré uit over zijn verslaving aan drugs, maar ook over de ‘vitaminespuiten’ ondergaan bij FC Nantes aan het begin van de jaren 80. Rond dezelfde tijd, en altijd in een autobiografisch werk, weidt de doelman van de Duitse ploeg, Harald Schumacher uit over het gebruik van stimulerende middelen door de Mannschaft, van efedrine in het bijzonder. Later praatten de spelers van Olympique Marseille,

Tony Cascarino en Chris Waddle, over verdachte spuiten die ze ontvingen in de jaren 90, terwijl Jean-Jacques Evdelie een stap verder gaat in 2006 door te spreken over georganiseerde doping tegen het Openbaar Ministerie.

- De wereldbeker van 1994 wordt gemerkt door de zaak Maradona. Een positieve controle op efedrine (stimulerend middel), en de Argentijn wordt uitgesloten van de Amerikaanse wereldbeker.

- Het Franse kampioenschap in eerste klasse is slachtoffer van een epidemie aan nandrolon doping in 1997. Cyrille Pouget, Dominique Arribagé, David Garcion, Antoine Sibierski en Vincent Guérin testen positief op deze anabole steroïde, en vervolgens ook Christophe Dugarry in 1999. Ze worden niet allemaal gesanctioneerd, uitgerekend door vormklachten, en ze verklaren dat ze besmette voedingssupplementen geconsumeerd hebben.

- In 1998, lokken de beschuldigingen in de pers van de Tsjechische trainer van Roma Zdenek Zeman, een vraag uit aan de procureur Rafaelle Guariniello over de praktijken van Juventus Turijn. Na 4 jaar van instructie, onthult het proces dat de spelers van Juvé een apotheek van 281 producten ter beschikking hadden, waaronder sommige die beschouwd worden als doping. De meerderheid, waaronder Zinedine Zidane, erkennen het gebruik van creatine. Overigens, buigen de artsen zich over het hematologische profiel van sommige spelers van Juvé - die, als ze wielrenners zouden zijn, verboden zouden worden van aan de start te komen - die overigens hun hematokriet gehalte zien, en het «hoogstwaarschijnlijke» gebruik van EPO uitlokken door meerdere spelers en ‘quasizeker’ voor Antonio Conte en Alessio Tacchinardi.

- De voorzitter( van de medische commissie van de Fifa, Dr Michel D’Hooghe kondigt aan dat de wereldbeker 1998 vervuilt was door EPO, alvorens zijn voorstellen te lanceren.

- Vier jaar na de Franse soap, komen nieuwe besmettingen met nandrolone aan het licht in andere Europese kampioenschappen in 2001, te beginnen met Portugal (31 gevallen!), Italië (9 spelers van de Serie A waaronder Fernando Couto, Josep Guardiola, Edgar Davids, Jaap Stam), Spanje (Frank de Boer, Carlos Gurpegui in 2002), en impliceren een meerderheid van Nederlandse spelers.

- In 2003, ontdekt Italië de ‘weduwes van Calcio’ door middel van een rapport op vraag van de rechter Guariniello, et die onthult dat de oude Italiaanse voetballers veel vroeger sterven dan het gemiddelde, uitgerekend door ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose).

- De Roemeen Adrian Mutu (Chelsea, Hoogste Engelse klasse) wordt positief getest op cocaïne in 2004. Maar het is de Arsenal trainer Arsene Wenger die dat jaar in Engeland het evenement maakt, door te verklaren dat hij twijfels heeft bij de ‘abnormaal hoge rode bloedwaardes’ van bepaalde leden van zijn club. ‘de clubs doperen hun spelers zonder dat ze het weten’, voegt hij nog toe

- In 2005, zorgt de video van Fabio Cannavaro die zichzelf Neoton intraveneus injecteert, op de vooravond van de finale van de Uefa cup 1999 tussen Parma en Olympique Marseille voor een schandaal. De neoton, niet verboden, maakt deel uit van de apotheek van Juventus. Overigens, staat het proces van Juventus op relax door de beroepen van de voordien veroordeelde leiders.

Vertaling: Joke Mulleners

Meer artikels:

Intensief sporten en ALS

Voetbal mogelijke oorzaak zeldzame hersenziekte

UK studie onderzoekt verband tussen voetbal en ALS

ALS bij een Italiaanse voetbalprof

Dit item in de media

Italiaanse ex-voetballer "slachtoffer" van doping

Share