Olesoxime heeft potentieel als behandeling

17-12-2009

Olesoxime van Trophos is erkend door Windhover deskundigen als de top tien kans op neurowetenschappelijk gebied

Olesoxime heeft potentieel als revolutionaire behandeling voor ALS en andere neurodegeneratieve weesziekten.

Trophos SA, een klinisch farmaceutisch bedrijf dat innovatieve therapieën ontwikkeld, van de ontdekking tot de klinische validatie voor indicaties met ondersteunende behoeften bij neurologie en cardiologie, heeft vandaag aangekondigd dat Olesoxime, hun leidende combinatie, momenteel getest in een studie rond doeltreffendheid bij Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), geselecteerd is als één van de meest veelbelovende top tien neurowetenschappelijke geneesmiddelen in ontwikkeling en beschikbaar als strategische partner.

“Wij zijn vereerd dat Olesoxime erkend is als één van de top 10 meest innovatieve en opwindende neurowetenschappelijke mogelijkheden” zei Damian Marron, Chief Executive Officer van Trophos. “De selectie volgt op de recente keuze van Olesoxime als één van de top 5 projecten die starten als fase III door Thomson Reuters en die we moeten volgen. We hopen verder op industriële erkenning en het sterke potentieel van Trophos aanpak en inspanningen in de strijd tegen ALS. We vinden het bemoedigend dat de industrie steeds meer inspanningen doet bij de erkenning van zeldzame ziekten”.

Olesoxime werd geselecteerd door een onafhankelijke commissie samengesteld aan de hand van Windhover Information, een toonaangevende aanbieder van zakelijke informatie producten en diensten aan hooggeplaatste instanties van de farmaceutische, biotechnologie en medische industrie voor hulpmiddelen. De selectie commissie waaronder Marc Wortman, Ph.D., verbonden aan Windhover’s In Vivo en Start Up Publication en Dr. Harry Tracy, Voorzitter van NeuroInvestment, een toonaangevend onafhankelijk neurowetenschappelijk analist. “Geselecteerde bedrijven zijn gescreend door gebruik te maken van een strikte groep criteria voor het beoordelen van de top 10 award en vertegenwoordigen datgene wat onze commissies beschouwen als de meest aantrekkelijke neurowetenschappelijke mogelijkheden die de industrie ons te bieden heeft”, zei Roger Longman, Managing Director van Windhover Information. “Winnaars voldoen aan strenge criteria waaronder: onvervulde medische behoefte, marktpotentieel, diversiteit van aanwijzingen, sterke wetenschap, een verscheidenheid aan mogelijkheden (biotech en farma), potentieel voor nieuwe kansen met betrekking tot beginnende indicaties en lichamelijke stabiliteit”.

Als een geselecteerd bedrijf wil Trophos het middel Olesoxime voorstellen op de conferentie van Whindover Therapeutic Area Partnerships op 18 november in Boston.

De Olesoxime studie die de doeltreffendheid bij ALS onderzoekt gebeurt in een Europese multicenter trial ondersteund door het EU Mito Target project (zie hieronder). Het trial protocol krijgt assistentie van de EMEA Protocol Advice procedure. De resultaten van de doeltreffendheid worden verwacht midden 2011 (zie persbericht van 5 mei 2009).

Olesoxime (TRO19622) is de leidende combinatie van Trophos’ merkgebonden cholesterol-oxime combinatie, familie van mitochondrial pore modulators. Preklinische studies hebben aangetoond dat de combinaties het functioneren en de overleving van neuronen bevorderen en dat andere celtypes die bij de betrokken ziekte toestanden door interacties met mitochondrial permeability transition pore (mPTP) en olesoxime vertoonden actief zijn bij het SOD1 model van ALS (Bordet et al., JPET 322: 709 - 720, 2007).

Olesoxime heeft succesvol de fase I studies bij gezonde vrijwilligers en de fase Ib studies bij ALS-patiënten doorstaan. Deze klinische trials tonen aan dat het product goed verdragen wordt en dat het bovendien veilig is. Zo is ook gebleken dat éénmaal per dag een orale dosering voldoende is zodat men het voorspelde niveau dat nodig is om doeltreffend te zijn en gebaseerd is op preklinische modellen kan bereiken. Medicijn interactie studies met riluzole, de enige geregistreerde behandeling voor ALS, vertoonden geen interactie van TRO19622 op riluzole pharmacokinetics.

De lopende klinische studie van Olesoxime is onderdeel van een drie jaar durend gezamenlijk project met de naam MitoTarget. De Europese Commissie heeft een subsidie toegekend van bijna 6 miljoen EURO voor MitoTarget dat zal worden uitgevoerd door een consortium onder leiding van Trophos. MitoTarget maakt deel uit van het Zevende Kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor Onderzoek, Technologische Ontwikkeling en Demonstratie Activiteiten. Naast de klinische trial heeft MitoTarget zich gericht op het begrijpen van mitochondriale dysfunctie bij neurodegeneratieve ziekten en het vergroten van het therapeutisch potentieel van Trophos’ nieuwe gepatenteerd klasse van mitochondrial pore modulator moleculen bij neurologische aandoeningen (zie persbericht van 18 december, 2008).

Over ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose): ALS is een progressieve en fatale neurologische aandoening die naar schatting op 100.000 mensen over de wereld van toepassing is. Er is geen enkele behandeling voor ALS. Het enige goedgekeurde geneesmiddel voor ALS is riluzole (Sanofi - Aventis), waarvan bewezen is dat het 2 - 3 maand overlevingsvoordeel geeft aan ALS-patiënten.

Vertaling: Jan Van der Veken

Bron: ALS Independence

Share