Zebravissen in motor neuron aanwijzing

23-06-2009

Cellen die de spraak,het lopen en het ademen controleren zijn gevonden in kleine vissen, wat hoop brengt voor nieuwe behandelingen voor de motor neuron ziekte.

Experts aan de Universiteit van Edinburgh hebben ontdekt dat zebravissen motor neuronen produceren wanneer ze schade aan hun ruggenmerg repareren.

Nu proberen ze medicijnen te vinden die het regeneratieproces bij zebravissen kunnen stimuleren.

De ontdekking zou patiënten met motor neuron ziektes kunnen helpen, waneer motor neuron cellen sterven en niet vervangen worden.

De ziekte, die momenteel ongeneeslijk is, veroorzaakt verlamming en ernstige ademhalingsmoeilijkheden en is uiteindelijk fataal.

Hersenboodschappen

Dr Catherina Becker, van het centrum voor neuronregeneratie van de Universiteit van Edinburgh, zei: “Het begrijpen hoe zebravissen grote aantallen van motor neuronen kan regenereren na schade aan het ruggenmerg, en hoe deze motor neuronen geproduceerd worden door natuurlijke stamcellen, zou kunnen helpen in het vinden van behandelingen voor de motor neuron ziekte.

"Dit kan de vorm aannemen van het verbeteren van methodes voor generatie van motor neuronen in het laboratorium, die getransplanteerd zouden kunnen worden, of het vinden van medicatie die patiënten zou kunnen helpen om hun motor neuron voorraad te vernieuwen."

De tropische zebravissen, die transparant en ongeveer 3 cm lang zijn produceren de motor neuronen uit progenitore cellen, die te vinden zijn in het ruggenmerg, die zich ontwikkelen in andere soorten cellen.

Naast het kijken naar de stimulatie van de productie van motor neuronen, werken de wetenschappers ook aan manieren om er zeker van te zijn dat deze cellen in staat zijn te functioneren door het sturen van boodschappen van de hersenen naar de ruggengraat, en dan naar de spieren.

Het onderzoek kan ook implicaties hebben op de behandeling van ruggenmergletsels na ongevallen.

Vertaling: Joke Mulleners

Bron: ALS Independence

Share