Wetenschappers in de V.S. ontdekken een geneesmiddel dat hersencellen helpt groeien

06-08-2010

Onderzoekers hebben een geneesmiddel ontdekt dat kan helpen om nieuwe cellen te laten groeien in de hersenen en ze zeiden dat hun studie kan leiden tot verbeterde experimentele medicijnen voor de ziekte van Alzheimer.

Het werk van de onderzoekers wordt uitgevoerd bij knaagdieren en bouwt voort op de bevindingen dat alle zoogdieren, inclusief de mensen, hersencellen aanmaken gedurende hun hele leven. Het merendeel van deze cellen sterven, maar dit geneesmiddel helpt om meer van deze babycellen toe te laten om te overleven zodat ze uitgroeien tot goed functionerende hersencellen.

“ We maken elke dag nieuwe neuronen aan in onze hersenen ” zei Andrew Pieper van de University of Texas Southwestern Medical Center in Dallas die werkt aan de studie, in een telefonisch interview. “ Wat onze combinatie in staat stelt om er meerdere te laten overleven ” .

De combinatie noemen we hier P7C3, en de onderzoekers zijn al begonnen met verfijnen om het doeltreffender te maken. Ze zeiden dat het veilig is en blijkt te werken ook als men het gewoon als een pil inneemt.

De combinatie is vergelijkbaar met het experimentele geneesmiddel, Dimebon, voor de ziekte van Alzheimer en afkomstig van Medivation Inc. en Pfizer Inc. en kan mogelijk wegen verschaffen om de werking te verbeteren, zoals werd aangegeven door Pieper en zijn collega ’ s in het tijdschrift Cell.

Het is ook zo vergelijkbaar met sommige combinaties die eigendom zijn van Serono, vertelden de onderzoekers.

Dimebon, oorspronkelijk een in Rusland gemaakt antihistaminicum, ook bekend als latrepirdine, faalde bij een klinische trial voor de ziekte van Alzheimer in maart.

“ Voor het welzijn van de patiënten die lijden aan de ziekte van Alzheimer is het te hopen dat de schijnbaar marginale klinische bruikbaarheid van Dimebon mogelijk kan worden opgewaardeerd door verbeteringen voor zowel het potentieel als het maximum van proneurogenic, neuroprotectieve werkzaamheid ” , schreven de onderzoekers.

“ Als dat zo is, dan biedt ons werk concrete analyses voor de ontwikkeling van verbeterde versies van deze neuroprotectieve medicijnen ” .

Bij de ziekte van Alzheimer worden de hersenen geleidelijk aan vernietigt en 26 miljoen mensen wereldwijd lijden aan deze aandoening. Medicijnen zoals Aricept van Pfizer verbeteren de symptomen slechts minimaal.

De wetenschappers onderzochten 1.000 representatieve combinaties van 300.000 chemische stoffen, voegden ze samen en dienden ze toe aan muizen. Vervolgens ontleden ze de hersenen om te zien of één van de muizen nieuwe cellen in de hippocampus had aangemaakt, een gebied in de hersenen dat in verband staat met geleerdheid en geheugen.

Ze hebben uiteindelijk hun werkgebied verkleind tot P7C3.

Wanneer ze het gedurende twee maanden gaven aan oude ratten stelde men vast dat de oudere knaagdieren onder hen het veel beter deden dan de andere oude knaagdieren in het leren hun weg te vinden doorheen het waterdoolhof.

Na ontleding van de behandelde ratten bleek dat er drie keer het gebruikelijke aantal van pasgeboren neuronen ontdekt werd in de regio in de hersenen die dentate gyrus heet.

Ze maakten een afgeleide van P7C3 onder de naam A20 die nog beter werkte.

Toen door de onderzoekers Dimebon en de combinaties van Serono getest werden stelden ze vast dat deze medicijnen ook de groei van nieuwe hersencellen stimuleerde. Doordat ze in de mogelijkheid waren deze effecten als doelwit te beschouwen kan dit uiteindelijk leiden tot betere medicijnen om de ziekte van Alzheimer te behandelen en mogelijk ook andere aandoeningen die hersencellen vernietigen zoals beroertes en Amyotrofische Laterale Sclerose.

“ Deze opmerkelijke demonstratie voor een behandeling in een leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang bij levende dieren geeft een weg aan voor de potentiële ontwikkeling van de eerste behandelingen die de kern van het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer kan aanpakken ” , zei Dr. Thomas Insel, directeur van het National Institute on Mental Health, die deze studie mee financierde.

Vertaling;  Jan Van der Veken

Bron: ALS Independence

Share