Marihuana kan het leven van pALS verlengen

01-06-2010

Volgens een wetenschappelijk artikel dat vorige week online gepubliceerd werd door het American Journal of Hospice & Palliative Medicine, kan een cannabistherapie bij ALS patiënten de ziektesymptomen verminderen en de levensduur verlengen.

Onderzoekers aan de universiteiten van het Washington Medical Center in Seattle en Temple in Pennsylvania analyseerden preklinische en anekdotische gegevens die aangaven dat marihuana de symptomen van ALS verlicht en de voortgang van de ziekte afremt. De auteurs schreven: "Preklinische gegevens duiden aan dat cannabis krachtige antioxidatieve, ontstekingswerende en zenuwbeschermende eigenschappen heeft. … Cannabis heeft ook eigenschappen die toepasbaar zijn in symptoombestrijding bij ALS, inclusief pijnverlichting, spierontspanning, ademhalingsverbetering, speekselreductie, eetlustaanmoediging en slaapinductie. … Vanuit een farmacologisch perspectief is cannabis opmerkelijk veilig en zonder risico op overdosis of lichamelijke verslaving. Er is een geldige, logische, wetenschappelijk verantwoorde grond om cannabisgebruik te staven in de farmacologische behandeling van ALS".

Zij voegden eraan toe, "Gebaseerd op de momenteel verkrijgbare wetenschappelijke gegevens, is het redelijk te veronderstellen dat cannabis de ALS-voortgang beduidend vertraagt, de levensverwachting potentieel vergroot en de totale belasting substantieel vermindert".

De onderzoekers concludeerden, "Er is een overweldigende hoeveelheid preklinisch en klinisch bewijs om de opstart te verantwoorden van een multicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie van cannabis als ziektewijzigende medicatie voor ALS".

In een artikel in de editie van maart 2004 van het tijdschrift Amyotrophic Lateral Sclerosis & Other Motor Neuron Disorders , meldden onderzoekers aan het California Pacific Medical Center in San Francisco dat bij dieren het toedienen van THC zowel vóór als na de eerste ALS symptomen de ziektevoortgang afremde en het leven verlengde in vergelijking met onbehandelde soortgenoten. Toch zijn er tot op vandaag geen klinische studies naar het toedienen van marihuana of van de cannabinoïden van de plant bij ALS patiënten.

ALS is een fatale, progressieve neurodegeneratieve ziekte die wordt gekarakteriseerd door het selectieve afsterven van motorneuronen in ruggenmerg, hersenstam en hersenschors. Naar schatting 30.000 Amerikanen leven met deze ziekte, die meestal spontaan ontstaat en de “voor de rest gezonde” volwassenen aantast. Een geschatte 70% tot 80% van de ALS-patiënten overlijden binnen de drie tot vijf jaar na de eerste ziektesymptomen.  

 

Vertaling: Koen De Vleeschauwer

Bron: ALS Independence

Share